Burgemeester Bruls liet zich vorige week in niet mis te verstane taal uit over twee bekende horeca-ondernemers uit Nijmegen. Dat is opmerkelijk voor een burgemeester die, ondanks stevig in zijn optredens, wel waarde hecht aan respectvolle omgangsnormen. Want waar hij niet te beroerd is om in stevig in te grijpen wanneer de openbare veiligheid in het geding is, is er op zijn woordkeuze zelden iets aan te merken.
Excuus
Eén van de ondernemers eist nu excuses van de burgemeester, maar of Bruls die ook echt zal maken, is zeer de vraag. In zijn tijd als burgemeester van Venlo heeft hij één maal publiekelijk zijn verontschuldigingen aan een raadslid. "Nu moet Bruls bij Khalid Oubaha op het terras gaan zitten en sorry zeggen", aldus Rob Jaspers in deze 25ste aflevering van Ien, de podcast.
Kopen is wonen
Deze werd in de gemeenteraad ook over de zogenoemde zelfbewoningsplicht gesproken. Volgens deze maatregel zouden nieuwe eigenaren van woningen verplicht worden om minstens vijf jaar in een huis te wonen, voordat het mag worden verhuurd. Tijdens dat debat was GroenLinks-raadslid Cherelle de Leeuw kritisch in de richting van haar eigen wethouder Vergunst, die die maatregel wil laten gelden voor woningen tot een prijs van 325.000 euro. De Leeuw vindt dat de zelfbewoningsplicht moet gaan gelden voor woningen tot 500.000 euro. Vergunst merkte terloops op dat er voor goedkopere woningen in de Waalsprong maar amper interesse was. De werkelijkheid is anders. Voor die 37 woningen, die in de Waalsprong door beleggers zijn gekocht, waren honderden geïnteresseerden.
Ongelukkige timing
Ook onderwerpen als 'menstruatiearmoede' en 'houtstook' kwamen aan de orde. Enkele raadsleden typeerden het eerste probleem als 'bloedserieus' en een mogelijke oplossing als een 'doekje tegen het bloeden': een woordkeuze die geen recht doet aan de ernst van deze armoede onder vrouwelijke Nijmegenaren.
Het gegeven dat een experiment voor het verminderen van houtkachels in Nijmegen wordt gestart in een stadsdeel waar relatief weinig achterban van de indieners van het voorstel wonen, is veelzeggend. Bovendien is de timing ongelukkig. In een periode waarin asfaltfabriek APN zeven maal te veel giftige stoffen uitstoot, lijkt de relatief kleine vervuiling door houtstook op dit moment slechts een bijzaak.
In de rubriek Terugbladeren liep Rob Jaspers over de kermis en zag welke rol Nijmegen speelde bij de ontwikkeling van eerste rupsbaan en andere technologische ontwikkelingen.
--
Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.
Fotografie: David van Haren