53 — Mobiliteit grootste breekpunt tussen GroenLinks en Stadspartij Nijmegen

wwv9le0w

De manier waarop GroenLinks en Stadspartij Nijmegen denken over mobiliteit en bereikbaarheid van de stad, is mogelijk een struikelblok voor het maken een nieuwe coalitie van onder meer deze twee partijen.

Dat zegt Heleen de Boer, die op verzoek van fractievoorzitter Quirijn Lokker (GroenLinks) een advies heeft geschreven voor een nieuwe coalitie. “Op dat onderwerp lopen de opvattingen tussen die twee partijen zeer uiteen”, aldus De Boer in deze aflevering van Ien, de podcast in gesprek met Raymond Janssen.

Te links

Maandagmiddag presenteerde De Boer haar advies waarin stond dat GroenLinks, Stadspartij Nijmegen, D66 en de PvdA vervolgstappen moesten nemen om tot een coalitie te komen. Deze combinatie had niet per se de voorkeur van GroenLinks, die liever met de Partij voor de Dieren in zee zou gaan en niet met D66. Dat voorstel kon niet op de steun van de Stadspartij rekenen, die zo’n coalitie te links zou vinden.

Woningbouw

Niet alleen het thema mobiliteit werd benoemd in het advies van De Boer. Ook woningbouw is een onderwerp waar partijen niet zonder meer hetzelfde over denken. “D66 zal meer voor de middengroepen willen bouwen, terwijl GroenLinks en de PvdA zich voornamelijk op de lagere inkomstengroepen willen focussen, als het om woningbouw gaat”, zegt De Boer.

De Boer realiseert zich dat er nog wel wat fout kan gaan. “Het is niet gezegd dat alle partijen hier uit gaan komen.”

Stationsgebied

In de rubriek Terugbladeren gaat het over het zoveelste voorstel om van het Nijmeegse stationsgebied een opknapbeurt te geven.

Lees ook: Miskent GroenLinks NIjmegen de verkiezingsuitslag?

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

foto: David van Haren

07-04-2022