83 — Nieuw zwembad twistpunt voor gemeenteraad Nijmegen

wwv9le0w

De locatie voor een nieuw zwembad houdt de gemeenteraad van Nijmegen behoorlijk bezig. Dat bleek woensdagavond tijdens een gemeenteraadsvergadering. Onder meer de mogelijke kap van een halve hectare bomen en struiken op de beoogde plek van het nieuwe bad zorgde voor discussie. Daarover gaat het in aflevering 83 van Ien, de podcast.

Het nieuwe bad staat gepland op de plek van de huidige Jan Massinkhal, een sporthal die verouderd is en nodig moet worden opgeknapt. Wethouder Jean-Paul Broeren wilde de aanleg van een nieuw zwembad nu combineren met een nieuwe sporthal. “Twee vliegen in één klap”, noemde de wethouder dat onlangs nog.

Toekomstbestendig

Sommige partijen zouden het nieuwe complex graag vervolmaken een nieuwe ijsbaan, ter vervanging van het huidige Trivium, waar de Nijmegenaar nu terecht kan om diens rondjes te schaatsen. Door die drie functies te combineren, wordt het nieuwe complex écht toekomstbestendig, menen Gewoon Nijmegen.nu, CDA en VVD. Dat lijkt wethouder Broeren vooral niet van plan.

Verbod op brommers en scooters

Ook het beoogde verbod op vervuilende scooters en brommers is de raad een blok aan het been. Hoewel het effect voor het milieu voor de hand ligt, is de brommer of scooter voor de Nijmegenaar met de kleine beurs een onmisbaar vervoersmiddel. Daarom willen sommige partijen, waaronder GroenLinks, hen helpen door een e-bike of dito scooter financieel aantrekkelijk te maken. Hoe dat plan wordt uitgewerkt, is nog onduidelijk.

In de rubriek Terugbladeren staan de Nijmeegse zwembaden centraal. Want waar Nijmegen investeert in een zwembad op de plek van de Jan Massinkhal, blijven inwoners van Nijmegen-noord verstoken van een bad in hun stadsdeel.

Luister ook naar

Papierfabriek Nijmegen straks internationale hotspot

Lees ook

Jan van der Meer verlaat Gelderse politiek

Nijmeegs gezin bijna een vijfde van inkomen kwijt aan energie


Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

15-12-2022