64 — Nieuwe ‘arme’ heeft modaal inkomen

wwv9le0w

Ook Nijmegenaren met een modaal inkomen kunnen soms niet rondkomen. De steeds hoger wordende vaste lasten maken dat deze ‘nieuwe armoede’ steeds zichtbaarder wordt. Ook bij de Vincentiusvereniging Nijmegen. Dat zegt voorzitter Linda van Aken van de Vincentiusvereniging in aflevering 64 van Ien, de podcast.

Van Aken stelt zichzelf met haar vereniging onder meer tot doel om armoede en eenzaamheid te verzachten. Ze noemt het met opzet ‘verzachten’, want zegt ze: “bestrijden kun je het niet”. Haar vereniging is nadrukkelijk geen hulpverlener en dat is ook de reden dat haar doelgroep bij haar durft aan te knoppen.

Hulpverlener kan bedreigend overkomen

“Wij zien heel veel van de mensen die in de problemen zitten ver voordat een hulpverlener in beeld komt”, aldus Van Aken. Hulpverleners kunnen bedreigend overkomen. “Zij kunnen kinderen uit huis plaatsen.” Dat gebeurt lang niet altijd, maar door wat mensen zien van de politiek, bijvoorbeeld van het kinderopvangtoeslagschandaal, wordt die angst wel degelijk gevoeld, meent Van Aken.

Schaamte

De Vincentiusvereniging heeft inmiddels ruim 80 vrijwilligers, die dagelijks verschillende taken vervullen. Zo wordt is er een kringloopwinkel waar alle producten vijftig cent kosten en wordt er gekookt voor de doelgroep van de Vincentiusvereniging. “Maar we hebben ook een kast waar mensen gratis levensmiddelen uit kunnen pakken”, aldus Van Aken. Zij merkt dat de schaamte om daar gebruik van de maken hoog is: “Soms komen mensen zelfs ’s nachts, dat heeft puur met schaamte te maken.”

Financiële problemen

Niet alleen mensen met een bijstandsuitkering komen in de financiële problemen. Ook Nijmegenaren met een modaal inkomen hebben steeds meer moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, zegt Van Aken: “Mensen die normaal 160 euro per maand moesten betalen aan energiekosten en nu naar 600 euro gaan kloppen nu ook bij ons aan.”

Voedselbank

Van Aken noemt het pijnlijk dat oplossingen voor het armoedeprobleem deels moeten komen uit vrijwilligersorganisaties, zoals de hare. “We krijgen geen structurele subsidie, zoals bijvoorbeeld de Voedselbank dat wel krijgt.” Ze is kritisch op de aanpak van de Voedselbank. “Hun aanpak is niet meer van deze tijd”, meent Van Aken.

In de rubriek Terugbladeren kijkt Rob Jaspers naar oude verkiezingsbeloftes en of die ook écht zijn waargemaakt.

De Vincentiusvereniging steunen? Klik hier!

Lees ook:

Dit zijn de plannen van de nieuwe coalitie van Nijmegen

Snelle woningbouw in Nijmegen bijna onmogelijk

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

foto: David van Haren

16-06-2022