42 — Nijmegen niet immuun voor ondermijning

wwv9le0w

In 2020 werden in Nijmegen 70 woningen voor een onverklaarbaar lage prijs van gemiddeld 178.000 euro verkocht. Dat is negen procent van alle woningverkopen. Dat blijkt uit onderzoek van Platform31, waar Rob Jaspers aan refereert in aflevering 42 van Ien, de podcast.

178.000 euro is een onrealistisch lage prijs voor een koopwoning in Nijmegen. Ook constateert het platform bijna 4.000 verdachte transacties en spreekt het rapport van het onafhankelijke instituut over ‘doorsluishuizen’ en ‘risico’s voor mogelijke jonge criminele aanwas of veroordeelde bestuurders. “Je zou dus kunnen stellen dat ook Nijmegen ontvankelijk is voor ondermijning”, aldus Jaspers. Ondermijning is de invloed van van georganiseerde criminaliteit op de samenleving.

Verklaring Omtrent het Gedrag

Om te voorkomen dat ondermijning ook in de gemeenteraad toestaat, zou het goed zijn van nieuwe raadsleden een Verklaring Omtrent het Gedrag (V.O.G) te vragen. Van burgemeesters en wethouders wordt zo’n verklaring al gevraagd en het zou verstandig zijn voortaan ook nieuwe raadsleden standaard om een V.O.G. te vragen. “In enkele Brabantse gemeenten wordt dat al van nieuwe raadsleden gevraagd en het zou goed zijn als dat overal zou gebeuren”, zegt Jaspers. "Het kan goed zijn voor het vertrouwen in de politiek."

Wonen in De Goffert

Ook het plan van NEC-directeur Wilco Van Schaik om woningbouw toe te voegen aan een verbouwd Gofferstadion komt ter sprake. Van Schaik kwam eerder deze week met dat idee om te voorkomen dat het stadion onbetaalbaar wordt. “We praten al 25 jaar over het stadion”, weet Jaspers.

In de rubriek Terugbladeren gaat het over slechte verkiezingsslogans, verwijzend naar het initiatief van de Nijmeegse Tefke van Dijk, bekend van de jaarlijkse verkiezing van de Slechtste Slogan. 


Link: Slechte Verkiezingsslogans http://www.sloganverkiezing.nl/


==

fotografie: David van Haren

==

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

27-01-2022