132 — Nijmegenaren Westerveld (GroenLinks/PvdA) en Synhaeve (D66) over toekomst van jeugdzorg

wwv9le0w

NIJMEGEN – De bezuinigingen op jeugdzorg moeten ongedaan gemaakt worden. Daarover zijn Lisa Westerveld (GroenLinks/PvdA) en Marijke Synhaeve (D66)het eens. In een extra aflevering Ien de podcast over de staat van jeugdzorg in Nederland delen Lisa Westerveld en Marijke Synhaeve hun visies en voornemens voor dit thema.

Westerveld staat op plek vijf van de gezamenlijke kieslijst van GroenLinks/PvdA, Synhaeve is elfde op de kieslijst voor haar partij D66. In dit extra lange gesprek praat presentator Raymond Janssen met de beide politici over de eisen voor een nieuwe cao voor personeel in de jeugdzorg, die onbetaalbaar lijken te zijn.

Jongeren met ernstige hulpvraag

Ook de verhouding tussen het Rijk en de gemeenten bij de uitvoering van jeugdzorg komt ter sprake. Hoe zien beide politici deze onderlinge verhouding, die sinds de decentralisatie in 2015 zorgt voor problemen in de toekenning van zorg aan jongeren met een ernstige hulpvraag. 

Huurbescherming weeskinderen

Begin november werd de wet huurbescherming weeskinderen aangenomen door de Eerste Kamer. Met deze wet krijgen jongvolwassenen die hun ouders verloren zijn en wonen in een corporatiewoning het recht om in de ouderlijke woning te blijven wonen tot en met hun 27e levensjaar. Onlangs bleek dat corporaties toch nog jongeren uitzetten, nog net voordat de wet in werking treedt. Ook dat onderwerp komt ter sprake. 

Links:

Eerder interview met Lisa Westerveld 

Weeswijzer, belangenbehartiger van weeskinderen in Nederland

foto: David van Haren


Wil jij onze podcast blijven steunen?

Word dan een "Vriend van de Show!" 🎙️ Als vriend draag je bij aan de groei en kwaliteit van onze content. Jouw steun motiveert ons om door te gaan en nieuwe afleveringen te blijven produceren.

👉 ⁠Klik hier!⁠

Elke bijdrage is waardevol en wordt zeer gewaardeerd. Dank je wel voor je steun! 🙌

19-11-2023