29 — ODRN: veel bezig met geld, weinig met gezondheid

wwv9le0w

De Omgevingsdienst Nijmegen heeft veel te weinig gelet op het milieu en de gezondheid van buurtbewoners van de asfaltfabriek APN. Financiën speelden een te grote rol in het beleid van de dienst. Dat bleek uit de vergadering van het Algemeen Bestuur van de ODRN. Daarover gaat het onder meer in deze aflevering van Ien, de podcast. Ook de nieuwe kieslijsten van enkele politieke partijen kwamen ter sprake in de podcast.

Volt maakte onlangs bekend toch niet mee te doen aan gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Dat is opmerkelijk want de pan-Europese partij had grote plannen voor Nijmegen en meende aanspraak te kunnen maken op zeker drie zetels in de raad. Toch slaagde de partij er niet in om een lijst samen te stellen die voldeed aan de eisen van het landelijk bestuur van Volt. Met name de verhouding mannen en 'niet-mannen', zoals Volt dat noemt, deed het Nijmeegse initiatief de das om.

Hans van Hooft lijsttrekker SP

Dat de verkiezingen steeds dichterbij komen, blijkt ook uit de verschillende kieslijsten die deze week bekend werden gemaakt. Zo kwam het CDA met een opvallend jonge kieslijst, presenteerde D66 de door de leden goedgekeurde lijst met kandidaat-raadsleden en kwam ook de SP, aangevoerd door lijsttrekker Hans van Hooft, met het nieuwe team, waarmee de socialisten de verkiezingen willen ingaan.

Opmerkelijk was de plek van oud-gedeputeerde Michiel Scheffer van D66. Onlangs twitterde Scheffer met trots dat hij de achtste plek op de concept-kieslijst mocht innemen, maar D66 verbaasde vriend en vijand toen Scheffer uiteindelijk terug te vinden was op plek 45.

Stank in Hees blijft

Ook de vervuilde lucht blijft het politieke nieuws beheersen. Buurtbewoners hebben het gevoel niet serieus genomen te worden, omdat de ODRN amper reageert op meldingen van bewoners op bijvoorbeeld klachten stank. De vergadering van het Algemeen Bestuur van de ODRN is overigens hier terug te kijken.

In de rubriek Terugbladeren kijkt Rob Jaspers terug naar oude nieuwsberichten over de stadsverwarming.

--

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Fotografie: David van Haren

04-11-2021