92 — Oud-wethouder Jan Wijnia kritisch over functioneren ODRN

wwv9le0w

NIJMEGEN – Oud-wethouder van Nijmegen Jan Wijnia (GroenLinks) kijkt met gemengde gevoelens terug op manier waarop de Omgevingsdienst Rijk van Nijmegen (ODRN) heeft gefunctioneerd tijdens zijn periode als wethouder. Zo'n organisatie is niet ingesteld op veel maatschappelijke reuring of politieke discussie, aldus de wethouder in gesprek met Raymond Janssen. "De ODRN is ook niet ingericht om samen na te denken nadenken aan echte oplossingen."

De ODRN kwam volop in de aandacht te staan toen in 2021 de vervuilende asfaltcentrale van Dura Vermeer veel meer dan toegestaan schadelijke stoffen had uitgestoten. Wijnia was toen nog maar net aangetreden als wethouder, nadat zijn voorganger Harriët Tiemens directeur van de Groene Metropoolregio was geworden. "Ik was net zo verrast als iedereen toen het verzoek kwam om haar op te volgen", aldus Wijnia. 

Klokkenluider

Luis in de pels in die periode was klokkenluider Cor Coenrady, die resultaten van metingen rondom de fabriek in het nieuws bracht. "Dura Vermeer had eerst nog een reactie mogen geven op de metingen, voordat de metingen openbaar zou worden", herinnert Wijnia zich. Dat speelde al voordat Wijnia aantrad als wethouder. 

Vertrouwen in lokale politiek

Het was niet de eerste keer dat Wijnia wethouder in Nijmegen was. In de jaren 90 was hij de eerste wethouder van GroenLinks in Nijmegen en ging actief aan de slag met milieubeleid. "Daar heb ik toen ook al veel energie in gestoken", aldus Wijnia. In zijn tweede termijn in Nijmegen ging een groot deel van zijn tijd naar het dossier Dura Vermeer. Dat die situatie niet bijdraagt aan het vertrouwen in de lokale politiek, snapt Wijnia heel goed. "Ik heb gelijk vanaf dat moment met alle vertegenwoordigers van die zeven wijken gesproken."

Gelderse veren

Na zijn afscheid als wethouder wordt Wijnia onder meer voorzitter van voetbalvereniging De Trekvogels, maar maakt hij zich ook sterk voor het behoud van veren in de provincie Gelderland. Deze bootdiensten – waarvan er vijftig zijn in Gelderland – zijn financieel afhankelijk van een bijdrage van  Provinciale Staten, maar die hebben de afgelopen vier jaar nagelaten met een goede financiële regeling te komen. 

Terugbladeren

Ook Rob Jaspers besteedt in zijn rubriek Terugbladeren aandacht aan de veren in Gelderland en aan de petitie die oproept tot steun voor deze dienst.

Luister ook 

Ook Nijmegen heeft behoefte aan nieuwe bestuurscultuur, een interview met klokkenluider Cor Coenrady

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

foto: David van Haren 

16-02-2023