88 — Raad Nijmegen stelt opnieuw eisen aan toegankelijkheid stad

wwv9le0w

NIJMEGEN –  Nijmegen is niet toegankelijk genoeg voor mensen met een lichamelijke beperking. De werking van het Handboek Toegankelijkheid, dat zes jaar geleden werd geschreven, is nooit goed geëvalueerd. Daarom wil raadslid voor GroenLinks April Ranshuijsen via een motie afdwingen dat er nu écht werk gemaakt gaan worden van toegankelijkheid in Nijmegen.

Dat is een van de onderwerpen die ter sprake kwam in aflevering 88 van Ien, de podcast. Volgens Rob Jaspers is de evaluatie ervan niet zonder meer een zaak voor ambtenaren. “Je moet dat die evaluatie door ervaringsdeskundigen laten doen”, aldus Jaspers. Vorig jaar werd het college in verlegenheid gebracht toen een nieuw aan te leggen voetgangersbrug in de Waalhaven niet toegankelijk bleek voor rolstoelgebruikers. Een motie – die op brede steun kan rekenen – moet dit thema nu opnieuw onder de aandacht van het college brengen.

Stikstof

Ook de groei van Nijmegen kwam ter sprake in deze aflevering van Ien, de podcast. Nijmegen hoort bij de vier snelst groeiende steden van het land, bleek onlangs uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De uitspraak van de Hoge Raad over de stikstofuitstoot maakt het voor de stad wel moeilijker om de woningen, die voor deze groei nodig zijn te kunnen bouwen. Voor de plannen in het Winkelsteeg-gebied lijkt deze uitspraak geen gevolgen te hebben.

Nieuwjaarstoespraak

In de rubriek Terugbladeren gaat het deze week over de verschillende nieuwjaarstoespraken van Nijmeegse burgemeesters. Maandag sprak burgemeester Bruls de traditionele nieuwjaarstoespraak uit, maar dat deden zijn vele voorgangers ook. Onder meer de toespraken van oud-burgemeesters d’Hondt, Ter Horst en De Graaf komen ter sprake.

Lees ook

Margriet Bosma Nijmegenaar van het Jaar 2022

Bruls vraag extra aandacht voor Nijmeegse jeugd

Dit was de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Bruls

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

foto: David van Haren

12-01-2023