41 — Raad nog steeds verdeeld over stadspeiling Veur Lent

wwv9le0w

De gemeenteraad blijft steggelen over de aangekondigde stadspeiling over de toekomst van stadseiland Veur Lent. Waar één partij geen heil ziet in de geboden opties in de peiling, kan de ander niet wachten om de eerste schop in de grond te krijgen. “De raad lijkt zichzelf in de vingers te snijden met dit vehikel”, oordelen Rob Jaspers en Raymond Janssen in aflevering 41 van Ien, de podcast.

Toch zal de raad tijdens de raadsvergadering van 2 februari een oordeel moeten vellen over de stadspeiling, want anders staan de raadsleden met lege handen. Volgens wethouder Vergunst is er nog nooit zoveel gesproken over de bestemming van een gebied als over het stadseiland. Dat stemde hem tevreden.

Grootste van de kleinen

Ook de veelbesproken peiling van D66 kwam aan de orde. Die wijst erop dat D66 met een kleine overwinning over GroenLinks zou boeken, mochten er nu verkiezingen in Nijmegen worden gehouden. Jaspers vindt het relatief: “D66 wordt de grootste van de kleinen”, zegt hij. “Maar de winst is vele malen kleiner dan de landelijke winst vorig jaar”. In de peiling, die werd gedaan door Maurice de Hond, deelden ook de ChristenUnie en BIJ1 mee in de zetelwinst. Dat is opvallend, want beide partijen doen in Nijmegen niet mee aan de verkiezingen in maart.

Economische veerkracht

Jaspers en Janssen maakten in de nieuwste aflevering van Ien, de podcast ook rapport op van de verrichtingen van het college gedurende de afgelopen vier jaar. In het coalitieakkoord van 2018, dat als titel Nijmegen: Samen vooruit meekreeg, werd stevige ambities over het gebied van klimaat gesteld. Ook moest Nijmegen sociaal blijven en moest de economische veerkracht worden versterkt. Tot slot moest Nijmegen blijven bouwen aan een aantrekkelijke stad. In de podcast hoor je of die doelen zijn gehaald.

In de rubriek Terugbladeren praat Rob Jaspers over het Opusgebouw op het Vierdaagseplein, het plein tegenover de Wedren. Onlangs werd er een bouwbord geplaatst, dus er lijkt nu schot te zitten in de plannen het historische pand om te dopen in een luxe hotel. Maar dat dachten we eerder ook al.

Links

Ien, de podcast – aflevering 14, met Jan van der Meer over o.a. het warmtenet

https://open.spotify.com/episode/47B9847VRDuWMwEhlDQfe7?si=mZ-BxDI5QCCRaYmf1-EXFw

==

fotografie: David van Haren

==

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

20-01-2022