90 — Regels voor hulp aan Nijmeegse ondernemers volstrekt onduidelijk

wwv9le0w

NIJMEGEN –  Nijmeegse ondernemers die hulp nodig hebben om het hoofd boven water te houden, tasten in het duister over de voorwaarden van de beschikbare hulpmaatregelen. Ook voor raadsleden zijn de geboden maatregelen niet helder. Dat bleek recentelijk tijdens een vergadering van de Nijmeegse gemeenteraad.

Onduidelijk is welke bedrijven in aanmerking komen, evenals de regels waaraan bedrijven moeten voldoen. Rob Jaspers en Raymond Janssen bespraken in aflevering 90 van Ien, de podcast het debat dat daar onlangs over werd gevoerd.

Tien miljoen euro

Half november kwam de Provincie Gelderland met een zogenoemd Winterfonds, een bedrag van tien miljoen euro dat Gelderse gemeenten konden inzetten om ondernemers en maatschappelijke organisaties de winter door te helpen. Volgens verantwoordelijk wethouder John Brom moet Nijmegen dat bedrag, voor Nijmegen 850.000 euro, formeel nog aanvragen.

Zzp'ers wel, b.v.'s niet

Ook is onduidelijk welke bedrijven aanspraak mogen maken op het bedrag. Eenmanszaken en v.o.f.’s komen wel in aanmerking voor geld uit het Winterfonds, maar b.v.’s kunnen naar die euro’s fluiten. Raadslid Sanne Buursink – de Graaf (VVD) en fractievolger Harold Bastiaans (VoorNijmegen.nu) uitten kritiek op de aanpak van de wethouder.

Bomen verdwijnen

Ook de bomenkap in Nijmegen kwam ter sprake. Steeds vaker wordt ervoor gekozen gezonde bomen te rooien voor bijvoorbeeld woningbouw, zelfs door een partij als GroenLinks. Ook voor een nieuwbouwproject in Nijmegen-noord moet een fors aantal bomen verdwijnen. Hoe verhoudt woningbouw zich tot het behoud van groen?

ROC en Technovium

In de rubriek Terugbladeren besteedt Rob Jaspers aandacht aan de verbouwplannen van het ROC Nijmegen en het Technovium. Waarom moeten relatief nieuwe gebouwen zo snel alweer worden verbouwd?

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

foto: David van Haren

Luister ook

Heeft Nijmegen een slavernijverleden?

Raad Nijmegen stelt opnieuw eisen aan toegankelijkheid stad

Lees ook

COLUMN | Eeuwigdurend

Ook burgemeester Nijmegen bezocht president VS

26-01-2023