117 — Schrijfster Tessa de Loo: Nijmegen had veel mooier kunnen zijn

wwv9le0w

NIJMEGEN – Nijmegen had mooier kunnen zijn als er tijdens de wederopbouw anders met de benedenstad was omgegaan. Dat zegt schrijfster Tessa de Loo in gesprek met Raymond Janssen in aflevering 117 van Ien, de podcast.

"Ik schrok me rot toen ik in Nijmegen aankwam en de benedenstad zag", zegt de schrijfster. De Loo kreeg een opdracht van de gemeente Nijmegen om een boek te schrijven dat zich in Nijmegen afspeelt. Dat resulteerde in de roman De stad in je hoofd, die in april van dit jaar verscheen.

Besiendershuis

De Loo woonde lang in Portugal en had daar op het internet al wel gezocht naar de geschiedenis van de benedenstad. "Dat beeld kwam bepaald niet overeen met wat ik aantrof toen ik in Nijmegen aankwam", zegt ze. De schrijfster, inmiddels 76 jaar oud, logeerde enige tijd in het Besiendershuis om aan het boek te werken.

Wederopbouw

De stad in je hoofd beschrijft het verhaal van de achtjarige Twan, die tijdens het bombardement beide ouders en zijn zusje verliest. De jongen groeit op bij een tante en ontwikkelt gedurende de jaren een afkeur van de wijze waarop de stad na het bombardement wordt opgebouwd. Jaren later krijgt hij een relatie met een jonge vrouw, met wie hij een huis in de benedenstad koopt en restaureert. Het stadsbestuur besluit tot woede van Twan de oude huizen daar te vervangen door nieuwbouw en moet uit zijn eigen huis vertrekken. Twan strijdt om het historische stadsdeel te behoeden voor de dreigende sloop, maar hierbij keert het trauma uit zijn jeugd in volle hevigheid terug.

On-Hollands

De Loo beschrijft in het gesprek met presentator Raymond Janssen haar eigen verbazing over de wederopbouw en komt tot de conclusie dat de on-Hollandse benedenstad van Nijmegen veel mooier had kunnen zijn.

Stadscamping in Nijmegen

In de rubriek Terugbladeren staat Rob Jaspers stil bij de vraag waarom Nijmegen geen stadscamping meer heeft.

foto: David van Haren

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt dankzij donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden? Surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

10-08-2023