75 — Sinan Can: “Situatie Europese achterstandswijken kan ook in Nijmegen”

wwv9le0w

Als een overheid terugtrekkende bewegingen maakt in een wijk of als wijkbewoners zich niet gehoord voelen, dan kunnen ook in Nijmegen taferelen ontstaan zoals in de documentairereeks Breuklijnen van Sinan Can. Dat zegt de Nijmeegse documentairemaker in gesprek met Raymond Janssen in aflevering 75 van Ien, de podcast.

Can verbleef voor de serie, die recentelijk door BNNVara werd uitgezonden, enige tijd in Parijs, Londen, Brussel en Stockholm. In die steden sprak hij met inwoners van de banlieues, de zogenoemde achterstandswijken. “Die gemeenten zeggen dat ze genoeg doen voor die wijken, maar ik was heel benieuwd naar hoe de mensen het zelf ervaren”, aldus Can.

Verlaten

Om antwoord te krijgen op die vragen verbleef Can langere tijd in alle vier de steden en sprak er met bewoners over hun ervaringen. “Wat ik in alle vier de wijken merkte, is dat de mensen zich verlaten voelden. Ze hebben het gevoel dat er niet naar ze wordt omgekeken.”

Terugtrekkende bewegingen

Volgens Can is een situatie zoals in de vier steden uit de documentaire in principe ook in Nijmegen mogelijk. “Als een overheid terugtrekkende bewegingen maakt in een wijk, dan is zoiets zeker mogelijk”, zegt hij. “Of als wijkbewoners zich niet gehoord voelen, dan kan zoiets ook ontstaan.”

Steekpartij

Daarom vindt Can de recente steekpartij met dodelijk afloop op Plein ’44 ook reden tot zorg. Ook de situatie in buitenring van Nijmegen is zorgwekkend, zegt Can. “Mensen hebben daar soms het gevoel dat ze er niet bij horen”, zegt hij. “En of dat waar is, is ondergeschikt. Het gaat om het gevoel dat mensen daar hebben.”

Slimme verkeerslichten

In de rubriek Terugbladeren praat Rob Jaspers over de slimme verkeerslichten op het Keizer Karelplein.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

foto: David van Haren

28-10-2022