32 — SP zei: "burgerparticipatie? Het kan me wat!"

wwv9le0w

Het is goed dat wethouder Velthuis (SP) zijn excuses heeft aangeboden over het gang van zaken rondom de nieuwe wijkenaanpak. Het is óók goed dat de hele raad de motie van het CDA en VoorNijmegen.Nu heeft gesteund en de wethouder nú met een nieuw plan moet komen. Dat zegt lijsttrekker van de PvdA Charlotte Brand in deze aflevering van Ien, de podcast.

Een week eerder hield Velthuis nog de poot stijf en wilde van geen excuus weten. Hij verdedigde zijn plan nog volop, tot grote ergernis van een groot deel van de gemeenteraad. In aflevering 31 suggereerde Rob Jaspers nog het vertrek van de wethouder als beste oplossing voor de ontstane situatie. Toch kon de wethouder aanblijven, nadat zijn excuses en de toezeggen met een nieuw plan te zullen komen. 

"Genoeg is genoeg"

Aan het begin van de gemeenteraadsvergadering sprak scheidend CDA-fractievoorzitter Mark Buck als vice-voorzitter van de Nijmeegse gemeenteraad bemoedigende woorden in de richting van burgemeester Bruls. Bruls heeft het de afgelopen zwaar te verduren, vanwege de aanhoudende dreigende taal richting zijn persoon. Bruls is als voorzitter van het Veiligheidsberaad regelmatig in het nieuws als het gaat om de corona-aanpak van het kabinet. "Genoeg is genoeg", aldus Buck, die luid en duidelijk uitsprak dat de "gehele Nijmeegse gemeenteraad achter burgemeester Bruls staat." Bruls was zichtbaar aangedaan door de voltallige steun van de raad. Charlotte Brand kon het betoog van Buck alleen maar volmondig onderstrepen: "Bruls doen enkel zijn werk en dat doet hij goed."

Relatief kleine fractie

Brand begon in 2018 als raadslid voor de PvdA in een rumoerige tijd voor de sociaal-democraten. Wethouder Tankir had onder druk de coalitie verlaten en de beoogde fractievoorzitter Theo de Wit werd door de leden van de PvdA terzijde geschoven ten faveure van Ammar Selman. Brand hierover: "Ik kon geen moment kiezen om te beginnen, 2018 was nu eenmaal mijn start." Brand moest in een relatief kleine fractie ook meteen vol aan de bak. "Da's dan een voordeel van zo'n kleine fractie", aldus Brand, die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen ook op de lijst van de landelijke PvdA stond.

In de rubriek Terugbladeren gaat Rob Jaspers in op de verkeersdrukte rondom de Ooij. 

fotografie: David van Haren

==

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op. Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven. 

25-11-2021