80 — Stevenskerk toegevoegde waarde voor beleving Nijmegen

wwv9le0w

De Stevenskerk is er voor verbeelding en verbinding voor alle Nijmegenaren. Dat zegt directeur van de kerk Heleen Wijgers in aflevering 80 van Ien, de podcast in gesprek met Raymond Janssen. Wijgers was tien jaar directeur van de veel bezongen Nijmeegse icoon, waar zij in januari van het volgend jaar afscheid van neemt.

Dat een kerk ook een directeur heeft, ligt niet zonder meer voor de hand. “In Nederland zijn twaalf stadskerken die door een bestuur met een directeur worden beheerd”, legt Wijgers uit. “Dan ziet men de noodzaak dat er een professioneel beheer moet komen om die kerken te kunnen onderhouden en te exploiteren.” Zo’n directeur gaat zich dan onder meer bezig houden met het werven van fonds. “Dat is een belangrijk deel van het takenpakket”, aldus Wijgers die gedurende de afgelopen jaren ook met bijdragen van de gemeente en provincie de kerk financieel gezond wist te houden.

Nijmegen als oude stad

Dat de Stevenskerk een kerk zou blijven, was voor Wijgers een uitgemaakte zaak. Soms krijgen kerkgebouwen ook totaal andere functies zoals wonen, maar die keuze was uitgesloten. “De kerk is van grote toegevoegde waarde voor de beleving van Nijmegen als oude stad”, vindt Wijgers. “De kerk is immers altijd heel sterk met de geschiedenis van de stad en zijn omgeving verbonden geweest.”

Terug naar Rome

In januari neemt Wijgers na tien jaar afscheid van de Stevenskerk en keert voor enige tijd terug naar een andere stad die haar dierbaar is: Rome. “Ik heb daar gestudeerd, ik heb daar heel mooie herinneringen liggen en ik wil terugkeren naar de plek waar ik me heel goed heb gevoeld, heel vrij.”

Historisch Lent

In de rubriek Terugbladeren gaat Rob Jaspers op zoek naar historische resten in Lent, waar onlangs de restanten van een 3000 jaar oude sauna werden terug gevonden.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

24-11-2022