108 — Vertrouwen in lokale politiek punt van zorg

wwv9le0w

NIJMEGEN – Geen vertrouwen in politiek leidt tot lage opkomst bij verkiezingen en minder bereidheid tot het betalen van belasting.  Dat zegt politicoloog Kristof Jacobs in aflevering 108 van Ien, de podcast. ‘Logisch, want je wil geen geld betalen aan een overheid die je niet vertrouwt”, aldus Jacobs, universitair hoofddocent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Afsplitsers dragen ook niet bij aan het vertrouwen. 

Volgens Jacobs is de grote winst van de BoerBurgerbeweging (BBB) tijdens de meest recente Provinciale Statenverkiezingen deels het resultaat van het afnemende vertrouwen in de politiek. “Zover we weten, kun je wel zeggen dat men een heleboel wantrouwende kiezers heeft weten te mobiliseren”, zeg hij. Hetzelfde kreeg Forum voor Democratie voor elkaar vier jaar geleden. “En nu is dat BBB. Dus in die zin zijn ze niet zo heel verrassend.”

Kiesdrempel

Volgens Jacobs is het met het vertrouwen in de lokale politiek iets beter gesteld dan landelijk. Het gegeven dat raadsleden zich afsplitsen, draagt aan dat vertrouwen echt niet bij. “Ook niet op landelijk niveau, overigens”, zegt Jacobs. Een kiesdrempel, iets dat steeds vaker wordt genoemd, zal daarbij niet helpen. “Je moet ‘m al heel hoog maken voordat-ie überhaupt effect heeft. Bovendien gaan kleine partijen dan samenwerken, waardoor nog niet het beoogde effect wordt behaald. Bovendien ga je dan een grote groep mensen geen stem meer geven”, meent Jacobs. 

Vleesmotie

In de rubriek Terugbladeren geeft Rob Jaspers een kijkje in de geschiedenis van de jaarrekening. Kiki Kolman gaat in haar column in op de vleesmotie van de PVV Gelderland.

foto: David van Haren

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

08-06-2023