104 — Waarom Nijmegen niet de hoofdstad van Gelderland werd

wwv9le0w

NIJMEGEN – De stad Nijmegen zat na de Middeleeuwen opgesloten tussen de eigen stadsmuren, terwijl Arnhem die muren mocht afbreken en daardoor kon groeien. Daarom werd Arnhem provinciehoofdstad en niet Nijmegen. Nijmegen was economisch van groot belang en wél de hoofdstad van het huidige Rijk van Nijmegen en het gehele Rivierenland.

Dat zegt Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in gesprek met Raymond Janssen in aflevering 104 van Ien, de podcast. 

Nijmegen én Land van Maas en Waal

Verhoeven werkte tien jaar als bijzonder hoogleraar om de geschiedenis van Nijmegen in kaart te brengen, onder meer in de zogenoemde Canon van Nijmegen. “Nijmegen was ooit samen met het Land van Maas en Waal een heel belangrijk gebied voor de Romeinen, vanwege de rivier de Waal”, zegt Verhoeven. 

Nijmegengevoel

Verhoeven is ook auteur van Het Nijmegengevoel, waarin Verhoeven op zoek gaat naar dat wat het gevoel van de Nijmegenaar nou precies bepaalt. “Maar dat was niet makkelijk”, weet Verhoeven nu. 

Verhouding met Arnhem

Na tien jaar verlegde Verhoeven haar onderzoeksveld van Nijmegen naar Gelderland. Of zij ook de vinger weet te leggen op het 'Gelderlandgevoel', hoor je in de podcast. Ook de verhouding van Nijmegen tot Arnhem komt ter sprake.

Tien jaar de Oversteek

In de rubriek Terugbladeren gaat het over de Oversteek die tien jaar geleden werd ingevaren. Rob Jaspers blikt terug. 

Koop Het Nijmegengevoel van Dolly Verhoeven via Ien, de podcast

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

11-05-2023