31 — "Wethouder Velthuis moet eer aan zichzelf houden"

wwv9le0w

Het zou wethouder Velthuis sieren als hij zou terugtreden. De manier waarop hij het plan voor een nieuwe vorm van wijkenmanagement heeft aangepakt, kan op afkeuring rekenen van een groot deel van de raad. Dat zeggen Rob Jaspers en Raymond Janssen in deze aflevering van Ien, de podcast. 

Velthuis kwam vorige week in zwaar weer toen de gehele gemeenteraad kritiek uitte op de door de wethouder gehanteerde strategie. "Als Velthuis de eer aan zichzelf houdt, applaudisseer ik voor hem", aldus Jaspers, die vindt dat de wethouder in het verleden wel degelijk ook goede dingen heeft bereikt. Een motie van het CDA en Voor Nijmegen.Nu roept de wethouder op om zijn plan mee terug te nemen naar de tekentafel en opnieuw te beginnen. "De motie leest als een motie van wantrouwen", vindt Janssen. Er tekent zich steun af voor de motie van Marjolijn Mijling en Harold Bastiaans namens respectievelijk het CDA en Voor Nijmegen.Nu, de raad stemt er op 24 november over. 

Strategisch uitstekende zet

Ook de fusie tussen Voor Nijmegen.Nu en Gewoon Nijmegen kwam ter sprake tijdens deze podcast. De partijen van voormannen Paul Eigenhuijsen en Jo Janssen gaan onder de naam Gewoon Nijmegen.Nu de verkiezingen in maart 2022 in. Hoewel de overeenkomsten tussen de partijen duidelijk zijn, vond Rob Jaspers in stemgedrag nog wel wat verschillen. "Over bijvoorbeeld thema's als Bouwen op Veur-Lent of de Energiestrategie dachten de twee partijen in het verleden wel verschillend", weet Jaspers, die erkent dat strategisch gezien de fusie een uitstekende zet is. 

Terugbladeren

In de rubriek Terugbladeren kijkt Rob Jaspers naar de verschillende scenario's die er lagen rondom het opknappen van de Nijmeegse stadsschouwburg. Recentelijk vroeg directeur Eva Middelhoff de gemeente nog om 25 miljoen om het gebouw drastisch te kunnen renoveren.

--

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Fotografie: David van Haren

18-11-2021