56 — Wilco van Schaik (NEC): “Nieuwe coalitie zal stadionplannen niet tegenhouden”

wwv9le0w

Algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik verwacht niet dat één van de beoogde coalitiepartijen de stadionplannen van NEC een halt zal toeroepen. Dat zegt hij in aflevering 56 van Ien, de podcast. “Wij hebben de afgelopen jaren gekeken hoe we het stadion rendabel kunnen maken”, aldus Van Schaik.

Van Schaik kijkt terug op een roerig seizoen, waarin de club sportief gezien uitstekende zaken deed, maar ook zwaar weer te verduren kreeg. Het instorten van het uitvak na de wedstrijd tegen Vitesse heeft voor een groot deel de agenda van Van Schaik bepaald. “Ik denk dat niemand dit voor mogelijk heeft gehouden”, zegt hij, “totdat dit bij NEC gebeurde.” 

Siddering

Van Schaik ging jaarlijks af op het rapport van de ODRN, die het stadion bouwtechnisch keurde. “Soms ga je er vanuit dat een onderzoek genoeg is.” Toch bleek bij nader onderzoek dat er wel wat mis was met het stadion. Nu is Van Schaik verzekerd dat het stadion veilig is. “Maar elke keer als er mensen in het stadion staan springen, gaat er weer een siddering door m’n buik.”

'Wurgcontract'

Het voorval heeft uiteraard ook een ander licht geworpen op de onderhandelingen die NEC voert met de gemeente om het stadion te kopen. “Door de instorting is er wel een extra paragraaf toegevoegd aan het lichten van de koopoptie”, zegt Van Schaik. De club wil immers graag – met de hulp van investeerder en NEC-supporter Marcel Boekhoorn – het stadion weer terugkopen van de gemeente. Oud-voorzitter Hans van Delft verkocht het stadion ooit aan de gemeente om het vervolgens te huren, maar kreeg daar een ‘wurgcontract’ voor retour. De club moet als gevolg daarvan als huurder van het stadion zelf opdraaien op alle onderhoud. Daardoor heeft NEC de renovatie van het ingestorte tribunedeel zelf voor zijn rekening genomen. “Dat bonnetje ligt nog op tafel”, aldus Van Schaik die na het voorval wel opnieuw over de prijs van het stadion wil praten.

Hondenbelasting

In de rubriek Terugbladeren praat Rob Jaspers over de hondenbelasting. Nijmegen is een van de weinige gemeenten die hondenbezitters nog aanslaat. De Stadspartij Nijmegen en de VVD hebben in hun verkiezingsprogramma’s voorgesteld deze belasting af te schaffen.

Lees ook:

Rol Stadspartij Nijmegen mogelijk groter

Gebrek aan openheid rondom formatie 'schandelijk'

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

foto: David van Haren

28-04-2022