14 — Windmolens en wonen in de Waalsprong

Ontwerp zonder titel

Oud-wethouder in Nijmegen Jan van der Meer was te gast in aflevering 14 van Ien, de podcast. Van der Meer was van 2006 tot 2014 wethouder voor GroenLinks in Nijmegen en werkt momenteel van gedeputeerde in de Provincie Gelderland.

Van der Meer was in Nijmegen aanvankelijk raadslid voor De Groenen. "Ik zag die beweging opkomen in Duitsland en dat sprak me zeer aan", aldus Van der Meer, die ondanks zijn enthousiasme De Groenen toch inruilde voor de stadspartij Leefbaar Nijmegen. "Daar kreeg ik uiteindelijk trammelant met de nummer twee, Bea van Zijll de Jong-Lodenstein, en toen heb ik me aangesloten bij de GroenLinks-fractie in Nijmegen.

Herbergend vermogen bestaande woningvoorraad

Woningbouw maakte lange tijd deel uit van de portefeuille van Van der Meer toen hij eenmaal wethouder was geworden. Toch was de Brabander aanvankelijk niet overtuigd van het succes van De Waalsprong als vinex-locatie. "We zijn geneigd om te bouwen voor de kapitaalkrachtige vraag, dat zijn de gezinswoningen. In De Waalsprong worden voornamelijk duurdere koopwoningen gebouwd voor gezinnen, maar van alle huishoudens is maar 30 procent gezin. Volgens Van der Meer moest er meer worden ingezet op het herbergend vermogen van de bestaande woningvoorraad. "Dus de woningen die vrijkomen moet dan bijvoorbeeld opslitsen in meer woningen."

Groen in de stad

Van der Meer was ook een liefhebber van groen en water in het stadscentrum. Doordat de gemeente het Heumensoord voor een belangrijk bedrag verkocht aan Vitens en met de opbrengt van die verkoop heeft Van der Meer een aantal parkjes kunnen realiseren in de stad, maar ook op plekken waar weinig groen was. "Denk aan het Willemskwartier of De Biezen, maar ook in Nijmegen-oost bij het oude zwembad, allemaal met het geld van de verkoop van Heumensoord."

Van der Meer zag – in tegenstelling tot veel van zijn partijgenoten – graag een herbouwde donjon in Nijmegen. "Ik was geen tegenstander van de donjon, dat klopt. We willen Nijmegen profileren als de oudste stad van Nederland en zo'n had heel goed aan dat beeld kunnen bijdragen."

Ecologische revolutie prediken

Als gedeputeerde zit GroenLinkser Van der Meer met de PvdA in een veel rechtsere coalitie dan in Nijmegen, waar het college tamelijk links was. Dat maakt de rol van de oud-wethouder wel een andere. "Je kunt in een links college als dat van Nijmegen feitelijk continu de ecologische revolutie prediken. Da's in de provincie toch anders", aldus Van der Meer.

Terugbladeren

De afgelopen week waren de schijnwerpers gericht op Limburg, waar het hoge water voor veel schade zorgde. In de rubriek Terugbladeren blikt Rob Jaspers terug op de ruimte die Nijmegen bood aan de rivier.

22-07-2021