Columns en opinie

wwv9le0w

Brakbassadeur

DE GEMEENTE NIJMEGEN gaat de plannen voor de herinrichting van het stationsplein flink wijzigen. De fietsvallei komt er niet. De wat? De fietsvallei. Ik dacht de plannenmakerij redelijk gevolgd te hebben, maar de term fietsvallei is nieuw voor mij. En nu komt tie er niet. Terwijl een fietsvallei juist zo idyllisch klinkt. Wie krijgt bij het horen van het woord fietsvallei  geen associaties met fietstochten langs de Loire of de Moezel? Zoiets moet de gemeentelijke plannenmakers ook voor ogen hebben gestaan. Lekker op de fiets door een vallei langs het station zoeven. Hoe woordkeuze een mens op het verkeerde been kan zetten. Want criticasters, met de Fietsersbond voorop, hebben jarenlang geprotesteerd tegen de in hun ogen zeer gevaarlijke fietsgracht. Vallei of gracht. Twee woorden voor hetzelfde ontwerp. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Noël Vergunst gaf geen krimp naar aanleiding van de stampij tegen de gracht, die eigenlijk een vallei was. Nu dus wel. Er komt geen vallei of gracht, maar een gewoon fietspad. Fantasie wordt ingehaald door realiteit.  

Liever luisteren? Klik op play! 

Fantasievolle terminologie komt wel vaker voor in mijn columns. Afgelopen week kon ik weer een pareltje van een ambtelijke functie toevoegen aan mijn vocabulaire. Was er al een Erfgoedaanjager en een Herstelmanager horeca actief binnen de gemeente, nu komt een Zero-emissieambassadeur de ambtelijke geledingen versterken. Denk daar niet te licht over. Vanaf 2025 worden de Binnenstad, Hof van Holland en de Campus Heijendaal zero-emissiezones. In deze zones zijn dan alleen bestelbussen en vrachtwagens op elektriciteit of waterstof toegestaan. Ondernemers in de binnenstad, marktkooplui en kermisexploitanten over de rooie. Zij zien de bui al hangen met dure investeringen die ze lang zal ze leven niet zullen terugverdienen. Het college snapt dat dit voor veel ondernemers best wel een verandering is. De woorden ‘best wel’ zijn van het college, niet van mij. Maar niet getreurd. Er wordt een Zero-emissieambassadeur aangesteld om de ondernemers in dit proces te begeleiden. Of de Herstelmanager Horeca klaar is met zijn hersteltaak en omgeschoold is tot Zero-emissieambassadeur weet ik niet. Ik hoop wel dat er op dit vlak succes geboekt gaat worden. Het zal het verblijfsklimaat van de binnenstad enorm verbeteren.  Stationsplein Nijmegen Ien Media David van Haren

Maar ja; bij iedere voorgestelde gemeentelijke maatregel is de derde Wet van Newton van toepassing. Oftewel actie = reactie. Zie het invoeren van belanghebbend parkeren. Meteen de naastliggende buurt op de achterste benen, omdat daar de gratis parkeerplekken dan altijd bezet zijn als ze thuis komen. Hetzelfde mechanisme treedt nu ook bij de uitstootmaatregelen in werking. Bewoners van Brakkenstein protesteren tegen een emissievrije Campus. Dat gaat volgens hen ten koste van het leefklimaat in hun wijk, omdat alle niet emissievrije voertuigen dan door hun straten gaan rijden om de maatregel te omzeilen. Daarom willen ze maatregelen van de gemeente om die overlast te voorkomen. 

Volgens mij moet dat lukken. Heel Brakkenstein aanwijzen als zero-emissiezone. Dat zal best wel een verandering zijn voor de Brakkensteiners. De woorden ‘best wel’ zijn nu wel van mij. Maar ook nu weer niet getreurd. In het kader van het wijkgericht werken wordt een aparte Zero-emissieambassadeur voor de wijk aangesteld met de fantasievolle naam: Brakbassadeur.

foto: David van Haren 


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.


 

22-03-2024 | Vincent Cantrijn