Columns en opinie

wwv9le0w

Energiecongestie

REGEREN IS VOORUITZIEN. Afgelopen week zijn op verschillende wegen rondom het Goffertpark verkeersborden geplaatst met de tekst: ‘Deze weg is dicht op 22-04 van 15.00h - 21:00h’. Een kale mededeling die doet vermoeden dat er dan kabels getrokken gaan worden om de energiecongestie in het elektriciteitsnet te verlichten. Extra kabels zijn hard nodig om nieuwe woningen niet zonder elektriciteit op te leveren. Dat gebeurt namelijk nog wel eens. Die vermoedens zijn niet juist. Op 22 april wordt NEC in het Goffertpark gehuldigd als ze daags ervoor de beker hebben gewonnen tegen Feyenoord. Een rondvaart in de Spiegelwaal,  wat ik een paar weken geleden voorstelde, is niet in de plannen opgenomen.  

Voorafgaand aan de huldiging in het Goffertpark komt er wel een korte bordesscène bij het Stadhuis. Dat het bordes inderdaad erg kort is laat de foto in de Gelderlander zien van de huldiging van NEC in 2015 na het kampioenschap van de eerste divisie. De aanvoerder van NEC houdt de kampioensschaal omhoog, geflankeerd door Hubert Bruls en wethouder Renske Helmer. Over congestie gesproken. De voorste rij van het bordes is hiermee vol. Ben van Hees is nog net als een soort wethouder Hekking van Juinen op de tweede rij te zien. Renske Helmer kijkt vanaf het bordes naar beneden met een blik in de ogen van ‘het zal allemaal wel’. Logisch. Zij had als wethouder sportzaken regelmatig verklaard dat NEC op zijn klompen kon aanvoelen om niet met onnozele voorstellen te komen in de financiële onderhandelingen over de achterstallige huur van het Goffertstadion. Die onderhandelingen liepen namelijk voor geen meter. Nog steeds niet trouwens. Maar dat zal Jean-Paul Broeren als huidige wethouder sportzaken er niet van weerhouden om op het bordes zijn oude werkkleding van Bikkel, de mascotte van NEC, weer eens aan te trekken. Het bordes van het Stadhuis heeft wel gekkere dingen meegemaakt op verkleedgebied.  NEC tatoeage KNVB Beker

De Kuipkoorts levert prachtige verhalen op. Iedereen wil erbij zijn om dat decennia later nog vol trots te kunnen zeggen. Zoals er nu nog supporters zijn die met weemoed terugdenken aan de bekerfinale in de Kuip in 1973  tegen NAC. Ik was er niet bij, terwijl NAC nog wel de club uit mijn jeugd was. Voetballen was toen nog gewoon voetballen. Geen uit de hand gelopen spelerssalarissen, geen overdreven belangrijkheid. Termen als stadionverbod, risicowedstrijd, ME-inzet en verplichte combikaart moesten nog worden uitgevonden. Toch geen bekerfinale in de Kuip voor mij, want daags erna vertrok ik vanaf het station in Nijmegen in een busje met een groep studenten voor een studiereis naar de DDR. Bij de grens met de DDR werd de Volkskrant met een verslag van de bekerfinale door bewapende Vopo’s in beslag genomen. De term Volks wekte argwaan bij de Volkspolizei. Volks uit het westen? Dat was kapitalisme ten voeten uit. Inleveren! Er lag in de bus géén Gelderlander met een verslag van de wedstrijd. Dat was in die tijd nog een middagkrant. Niemand weet of de Gelderlander ook geconfisqueerd zou zijn.   

Ook deze keer ga ik niet naar de Kuip. Al het gedoe rondom voetbalwedstrijden leidt bij mij tot energiecongestie. 

foto: David van Haren


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.

12-04-2024 | Vincent Cantrijn