Columns en opinie

wwv9le0w

Passend

HET ZAL TOCH NIET waar zijn? Worden er eindelijk concrete plannen gemaakt om het Kelfkensbos een beetje aantrekkelijker te maken, is er misschien geen plaats meer voor de Godenpijler. Deze scheve zuil werd in 2005 met veel trots onthuld. En terecht. De pijler kwam te staan op de plek waar in 1980 de brokstukken van een echte Romeinse pijler waren gevonden. Het ultieme bewijs dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Beter kon Nijmegen het niet krijgen. Binnenkort gaat het Kelfkensbos op de schop. Het plein moet meer uitstraling krijgen. De godenpijler heeft blijkbaar geen uitstraling, want de gemeentelijke plannenmakers ontwikkelen onder andere een variant waarin de pijler moet plaatsmaken voor andere kunst. Daar krijg je als Romeinse Godenpijler toch een gigantisch minderwaardigheidscomplex van.  

Luisteren naar Vincent? Klik hieronder op de play-knop.

In 1999 hadden raadsleden tranen in de ogen bij het zien van de stenen vlakte op het Kelfkensbos. Daarom omarmden ze met zijn allen de gemeentelijke visie met als titel: ‘Het Valkhofkwartier, verleden-heden-toekomst’. Het bleef niet bij omarmen, de raad besloot ook tot snelle uitvoering van de plannen. Al met al schoot dat niet hard op. Het leidde in 2018 tot een nieuw gemeentelijk rapport: ‘Gebiedsvisie Valkhofkwartier, laat de verbeelding spreken’. Er was flink geknipt en geplakt uit de visie van 1999, want dezelfde ronkende woorden kwamen terug hoe mooi het allemaal gaat worden. Ik citeer: Het Valkhofkwartier wordt in de gebiedsvisie dé locatie in de binnenstad van waaruit Nijmegenaren en toeristen de rijke geschiedenis en de cultuur(historie) van Nijmegen kunnen beleven. Door de aanwezigheid van het park Valkhof, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei, Museum Het Valkhof, cultuurcentrum De Lindenberg, de Sint Nicolaas kapel, de historische muren van de burcht, de bunker uit WOII, de vestiging van het infocentrum WOII in De Lindenberg, de Belvédère en de Barbarossaruïne is sprake van een unieke concentratie aan culturele en cultuurhistorische voorzieningen. Einde citaat. Deze woorden zijn ronkerder dan ronkend. Helaas. Nijmegen en het visualiseren van het Romeinse verleden om dat te kunnen beleven. Het blijft knudde met een rietje. Het college is toch opdrachtgever voor de herinrichting? Dan zeg je toch ogenblikkelijk tegen de plannenmakers dat ze van alles en nog wat mogen verzinnen als de Romeinse zuil maar blijft staan. De ronkende woorden uit 1999 en 2018 over beleving van de zo rijke geschiedenis van Nijmegen liegen toch niet? 

Ik ben momenteel met vakantie, ver weg van Nijmegen. Geen situatie om me echt te druk te maken. Daarom is mijn column deze week wat korter dan gewoonlijk. Ik sluit dan ook snel af met een oproep aan de raadsleden. Laat dit niet gebeuren. Wat een onzin dat de Godenpijler niet in het ontwerp past. Mijn vader was daar vroeger snel klaar mee als ik zei dat iets niet paste: dan maak je het maar passend.


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


Lees ook

Statenlid Elrie Bakker (JA21) vierde op kandidatenlijst Tweede Kamer

Ien, de podcast nu ook op YouTube te bekijken

TERUGBLADEREN | Nijmeegse fractievoorzitters in de Tweede Kamer

08-09-2023 | Vincent Cantrijn