15 — GroenLinks stil over vastgoedbeleggers Waalsprong

wwv9le0w

In aflevering 15 van Ien, de podcast komt uiteraard Quirijn Lokker ter sprake. Lokker werd afgelopen week door de leden van GroenLinks Nijmegen gekozen tot lijsttrekker, ten faveure van de huidige fractievoorzitter April Ranshuijsen. Opvallend was dat Lokker slechts één stem meer kreeg dan Ranshuijsen, die na de verkiezing direct het fractievoorzitterschap overdroeg aan Ranshuijsen. Rob Jaspers merkte op dat GroenLinks-stemmers in Nijmegen vaak de voorkeur geven aan een vrouwelijke kandidaat. Jaspers: "Wat gebeurt er als Ranshuijsen volgend jaar meer stemmen krijgt dan Lokker?"

Opmerkelijk was de openlijke steun van enkele zittende raadsleden voor Lokker als lijsttrekker. "Da's gevaarlijk, want je moet toch met elkaar verder", aldus Jaspers. Het vermoeden rijst dat bepaalde raadsleden zich al langer niet konden vinden in de koers van Ranshuijsen en nu de kans vonden om zich daarover te uiten. 

Deelname BIJ1 zeker 

Ook de potentiële nieuwkomers in de Nijmeegse raad kwamen ter sprake, zoals BIJ1 dat aankondigde in Nijmegen mee te zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. De geel/zwarte huisstijl van de partij van Sylvana Simons kreeg het op de sociale media zwaar te verduren. Het is maar de vraag of de partij een kans maakt in Nijmegen. "Het aanbod op links is in Nijmegen flink en de verschillen maar klein", aldus Raymond Janssen. "Samenwerking ligt minder voor de hand." Op rechts zal het aanbod niet worden vergroot met JA21, weet Janssen. "Die doen in Nijmegen definitief niet mee." De partij van Joost Eerdmans doet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen alleen in Amsterdam mee. 

"Laf besluit Vergunst"

Kritisch is Jaspers op wethouder Vergunst, die wederom moet toegeven dat een deel van de nieuw te bouwen woningen in de Waalsprong worden verkocht aan vastgoedbeleggers. Vergunst verwijst naar een raadsbesluit uit 2018, maar dat vindt Jaspers laf. "Er zijn tientallen raadsbesluiten over de Waalsprong nadien gewijzigd en het zou goed zijn als ook dit besluit wordt gewijzigd. "De wereld is veranderd", aldus Jaspers die het initiatief van Paul Eigenhuijsen (Voor Nijmegen.nu) voor een debat over de onderwerp prijst. "In september gaat de raad het er nog eens over hebben."

Het zou ook goed zijn als de collegepartijen zich dan in de discussie zouden mengen. "GroenLinks is stil over dit besluit, ze moeten nu echt eens van zich laten horen", meent Jaspers.

Kijk je liever op YouTube? Klik hier!

29-07-2021