128 — Heeft Nijmegen wel genoeg aan 39 raadsleden?

wwv9le0w

NIJMEGEN – Zijn 39 raadsleden wel voldoende voor een stad als Nijmegen? Over die vraag buigt demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge zich momenteel. Op verzoek van de vier grote steden onderzoekt hij of de grootte van Nederlandse gemeenteraden wel overeenkomt met de werkdruk. 


Daarover gaat het in aflevering 128 van Ien, de podcast. Daarin bespreken Rob Jaspers en Raymond Janssen de voor- en nadelen van de samenstelling van de huidige gemeenteraad. Jaspers gaat in op de taken die een raadslid heeft: “Twintig procent van de tijd is een raadslid bezig met het lezen van stukken”, weet Jaspers.

Werkdruk van raadsleden

Een veelgehoorde oplossing om de werkdruk van raadsleden te verminderen, is om van het raadswerk een betaalde baan te maken. “Mij lijkt dat geen goed plan”, zegt Jaspers. “Eigenlijk moet raadswerk een hobby zijn, een roeping. Geen beroep.”

Mobiliteit in Nijmegen 

Ook het thema mobiliteit komt ter sprake. De stad wil steeds autoluwer worden, maar daar is de politiek bepaald niet eensgezind over. De VVD spreekt van ‘auto pesten’, terwijl GroenLinks van de stad liefst een grote 30-kilometerzone wil maken. “Toch gaat het wel best goed”, zegt Jaspers. “Zeventig procent van alle korte afstanden worden per fiets of lopend afgelegd.” 

Oude Canisius College: Van school tot woningen

In de rubriek Terugbladeren zet Rob Jaspers de ontwikkelingen in het oude Canisius College in historisch perspectief. Ooit gingen oud-premier Ruud Lubbers en oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm er naar school, nu komen er woningen en bedrijfsruimten.

foto: David van Haren

Wil jij onze podcast blijven steunen?

Word dan een "Vriend van de Show!" 🎙️ Als vriend draag je bij aan de groei en kwaliteit van onze content. Jouw steun motiveert ons om door te gaan en nieuwe afleveringen te blijven produceren.

👉 Klik hier!

Elke bijdrage is waardevol en wordt zeer gewaardeerd. Laten we samen onze podcastgemeenschap laten groeien en inspirerende gesprekken voortzetten. Dank je wel voor je steun! 🙌

26-10-2023