103 — Hitlerjügend liep Vierdaagse van Nijmegen in 1938

wwv9le0w

NIJMEGEN – Welke lessen moeten we leren van de periode voor de Tweede Wereldoorlog? En welke parallellen zijn te trekken tussen periode aan het einde van de jaren 30 van de vorige eeuw en nu? 

Op die vragen zoeken Rob Jaspers en Raymond Janssen een antwoord in aflevering 103 van Ien, de podcast. In de periode rondom 4 en 5 mei is het goed te reflecteren op deze periode, zeker nu er op het Europese continent een oorlog woedt. 

Opvattingen over Joden 

Jaspers noemt een voorbeeld: “In 1938 liep er een groep van de Hitlerjügend gewoon mee tijdens de Vierdaagse. Dat vond blijkbaar niemand vreemd!” Ook de opvattingen over Joden in regeringskringen loog er niet om, weet Jaspers. “We moeten alert blijven op signalen, ook nu.” Meer daarover in de podcast.

Metterswane

Ook de problemen rondom woningbouw komen ter sprake en dan met name de projecten die al gestart hadden moeten zijn, ver voordat de Raad van State een uitspraak over stikstof deed. “Neem het nieuwe Metterswane, een bouwproject van KonderWessels Projecten. Dat had allang klaar kunnen zijn.” 

Ook andere projecten van particuliere projectontwikkelaars liggen onnodig lang stil, zegt Jaspers. “Daar ligt een taak voor de politiek.”


In de rubriek Terugbladeren komt de rol van woningcorporaties door de jaren heen aan de orde. 


foto: David van Haren 


Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

04-05-2023