127 — Nijmeegse straatarts: “Behandel een dakloze als mens, niet als overlast”

wwv9le0w

NIJMEGEN – Behandel daklozen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Dat zegt de Nijmeegse straatarts Ben Koopmans in aflevering 127 van Ien, de podcast. Sander van der Goes (GroenLinks Nijmegen) deed woensdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad een emotionele oproep om daklozen als mensen te zien, niet louter als overlastgevers. 

Van der Goes, ook te gast in deze aflevering van Ien, de podcast, wil zich hard maken voor humane daklozenopvang, zegt hij. Tijdens de gemeenteraadsvergadering riep hij het college ook op om ook in hun taal aandacht te blijven geven aan de problemen waar daklozen mee kampen. 

Passende woningbouw als mogelijke oplossing

Straatarts Koopmans, die dak- en thuislozen van medische en psychische zorg voorziet, ziet passende woningbouw als een mogelijke oplossing om daklozen te hulp te komen. “Nu zie je dat er bankjes in de stad komen, waar je niet op kunt liggen. Ik zie liever dat dat geld wordt besteed aan een paar containers waar mensen ook kunnen slapen.” 

Aantal dak- en thuislozen niet duidelijk

Van der Goes is kritisch over de cijfers rondom dakloosheid: “Als het gaat om mensen die een dag of twee in hun auto of bij vrienden slapen, zijn die dan ook dak- of thuisloos?” Dat maakt het moeilijk om een goed beeld te krijgen van het aantal dak- en thuislozen in Nijmegen.

Correctief referendum

In de rubriek Terugbladeren blikt Rob Jaspers terug aan de hand van een nieuw voorstel voor het correctief referendum, dat onlangs door de Eerste Kamer werd aangenomen. In Nijmegen wordt hierover al jarenlang gesproken.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

19-10-2023