70 — Nijmegen heeft digitale zaken niet op orde

wwv9le0w

Het is slecht gesteld met de informatiebeveiliging en privacybescherming van de gegevens van de gemeente Nijmegen. “Het moet écht beter.” Dat zegt Klaartje Peters in aflevering 70 van Ien, de podcast. Peters was tot voor kort directeur van de Rekenkamer van de gemeente Beuningen en deed onderzoek naar de digitale conditie van enkele gemeenten in het Rijk van Nijmegen. “Er is te weinig vastgelegd in protocollen en er is te weinig geld gereserveerd om dit goed te regelen”, aldus Peters.

Darkweb

Wanneer de beveiliging van de gegevens van de gemeente niet op orde is, kan de dienstverlening aan inwoners in gevaar komen. Eerder gebeurde dat al bij enkele Gelderse gemeenten. Zo werden de gegevens van inwoners van de gemeente Buren en Neder-Betuwe aangeboden op het zogenoemde ‘darkweb’, een plek op het internet dat niet rechtstreeks vindbaar is voor de zoekmachines. Niet alleen gemeenten zijn doelwit van digitale aanvallen. Recentelijk werd ook de provincie Gelderland het slachtoffer van een cyberaanval, waarbij de gegevens van medewerkers van de provincie op straat kwamen te liggen.

Geen kwade wil

“Er ligt te weinig vast in protocollen”, concludeert Peters in haar onderzoek. “Het blijft bij intenties of mondelinge afspraken, maar het ligt niet vast.” Dat is volgens de onderzoeker geen kwade wil, maar de materie is complex volgens Peters, misschien wel te complex voor lokale bestuurders. Peters is ook kritisch naar raadsleden. “Zij moeten zelf actief bij de verantwoordelijk wethouder vragen om de informatie die hiermee te maken heeft”, zegt ze. Alleen dan kunnen zijn het college goed controleren.

Niet alleen Nijmegen haalt een onvoldoende. Ook Berg en Dal, Beuningen en Wijchen hebben hun digitale zaken niet voldoende op orde. “Nijmegen doet het iets beter dan de randgemeenten, maar dat mag je van een gemeente van die omvang ook wel verwachten”, zegt Peters.

Oekraïense kinderen

In de rubriek Terugbladeren vertelt Rob Jaspers over de hulp die Nijmeegse kinderen na de oorlog kregen vanuit allerlei uithoeken van het land en zelfs daarbuiten. Aanleiding is het verzoek van D66-raadslid Marijke Synhaeve om kinderen uit Oekraïne een tijdelijk verblijf in Nijmegen aan te bieden. Het college verwees haar daarvoor door naar instanties als sociaal-werkorganisatie Bindkracht10.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/mailing om je in te schijven.

foto: David van Haren

22-09-2022