105 — Nijmegen praat over gebruik van auto en fiets in stad

wwv9le0w

NIJMEGEN – Om meer te weten over het gebruik van de auto is het nodig beter onderzoek te doen. “Laat mensen eerst eens een tijd nauwkeurig bijhouden hoe ze zich door de stad bewegen”, zegt Rob Jaspers in aflevering 105 van Ien, de podcast in gesprek met Raymond Janssen. 

Ook het plan om het gebied rondom de universiteit autoluw te maken, komt aan de orde. Buurtbewoners proberen dat plan te voorkomen en vragen via een speciale website aandacht voor dit voornemen, waarbij  de Heyendaalseweg tussen de Kapittelweg en Houtlaan/Kwekerijweg zou worden afgesloten voor alle autoverkeer. 

Nachtvisie

Ook het Nijmeegse nachtleven was onderwerp van gesprek in de politiek. In de zogenoemde ‘nachtvisie’ worden plannen ontvouwd om van nachtleven van Nijmegen, dat na de lockdowns nog wat moeilijk op gang komt, weer een oppepper te geven. 

Jan Troost

Jaspers en Janssen staan ook stil bij het overlijden van ‘activist tot in de kist’ Jan Troost en bij oud-wethouder van Nijmegen Monique Esselbrugge, die in Nijmegen bleef wonen, terwijl ze in Eindhoven wethouder werd. Haar huis in Nijmegen hield ze aan en declareerde zo’n 10.000 euro aan reiskosten tussen haar woning en de stad waar ze werkt. 

Kabelbaan

In de rubriek Terugbladeren staat Rob Jaspers stil bij de kabeltram, begin jaren 90 een ambitieus project om beide zijden van de Waal met elkaar te verbinden. Amsterdam besloot tot het aanleggen van zo’n OV-verbinding over het IJ, maar in Nijmegen kwam het idee nooit van de grond.

foto: David van Haren 

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

18-05-2023