40 — Op de lijst maar niet verkiesbaar? Kiezersbedrog!

wwv9le0w

Oud-wethouders of lijstduwers die niet in de raad willen maken zich schuldig aan kiezersbedrog. Dat zegt John Bijl, directeur van het Rotterdamse Periklesinstituut. Bijl en zijn collega’s helpen gemeenteraden en colleges bij het uitvoeren van hun taken. “Je kunt toch ook prima je partij steunen zonder op de lijst te gaan staan?”, aldus Bijl in aflevering 40 van Ien, de podcast.

“Een gemeenteraad is een club mensen die van de bevolking de opdracht heeft gekregen om zoveel mogelijk met elkaar van mening te verschillen”, zegt Bijl, die ook vindt dat democratie betekent ‘toegeven dat we niet hetzelfde willen’. “Democratie is de erkenning van het meningsverschil.” Bijl benadrukt in de podcast ook het verschil tussen compromis en consensus. “Compromis is de meest laffe uitkomst van het politieke proces”, aldus Bijl. In de podcast gaat hij er dieper op in.

Dualismedrammer

Op de werkkamer van Bijl hangt een t-shirt met daarop de tekst ‘dualismedrammer’, een knipoog naar de geuzennaam van de nieuwe minister van Klimaat en Milieu Rob Jetten. Bijl kan het belang van dualisme, de scheiding tussen college en raad, niet genoeg benadrukken. “Duale politiek is de bevestiging dat het debat het belangrijkste is wat in een democratie behoort te gebeuren”, doceert Bijl. Alle verschillende ideeën en ideologieën moeten volgens hem in het debat worden ingebracht en “dat kun je niet van één wethouder verwachten of van één college, maar juist wél van de volksvertegenwoordiging.”

Misbruik van kieslijst

Bijl heeft een broertje dood aan wethouders of kandidaat-wethouders die wél op de kieslijst gaan staan, maar niet in de gemeenteraad plaatsnemen, ook niet als ze verkozen worden. “Wethouders zijn bestuurders namens de hele gemeenteraad. Iemand die op een kieslijst gaat staan om wethouder te worden, maakt misbruik van die kieslijst. En als diegene dan ook nog zegt, dat-ie niet in de raad wil gaan zitten, dan stel je je verkiesbaar voor een functie die je eigenlijk niet wilt hebben.“

Fietsen in Nijmegen

In de rubriek Terugbladeren gaat Rob Jaspers in op de positie van de fietser in Nijmegen. Vrijwel elk verkiezingsprogramma heeft het er wel over te melden, maar hoe staat het er nu echt voor met de fietser in Nijmegen?

==

fotografie: David van Haren

==

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

13-01-2022