97 — Op thema bouwen is BBB net GroenLinks

wwv9le0w

NIJMEGEN – De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas moet in Gelderland óók de samenwerking met andere partijen zoeken. Als stikstof een breekpunt wordt in de onderhandelingen, dan wordt het vormen van een coalitie heel moeilijk. Dat zegt Rob Jaspers in aflevering 97 van Ien, de podcast. 

Jaspers nam het verkiezingsprogramma van BBB nog eens goed onder de loep en zag dat op het thema woningbouw de partij een vrij linkse koers vaart. Op dat thema ligt samenwerking met bijvoorbeeld GroenLinks voor de hand. 

Breed gedragen coalitie

In Nijmegen bleef GroenLinks onverminderd de grootste, hoewel de partij bijna vier procent aan stemmen moest inleveren. De PvdA haalde won juist vier procent, waarmee de linkse samenwerking in Gelderland onder de streep maar een heel kleine winst opleverde. BBB heeft aangegeven in te zetten op een breed gedragen coalitie, waarbij een samenwerking met VVD, CDA en JA21 voor de hand ligt. Of de PvdA, die in die coalitie voor een meerderheid moet zorgen, aansluit valt te bezien, omdat die partij mogelijk vasthoudt aan GroenLinks. 

Aanvaring

In Nijmegen gingen leden van de gemeenteraad gingen woensdagavond in debat met burgemeester Bruls over de noodopvang in Winkelsteeg. Hoewel alle partijen voorstanders zijn van de opvang, waren er kritische vragen aan het adres van Bruls, die tijdens de beantwoording nog in aanvaring kwam met VVD-raadslid Niek Kraut. 

Winkelsteeg

Ook in de rubriek Terugbladeren gaat het over Winkelsteeg. De bedrijvigheid in deze wijk gaat al jaren terug. Rob Jaspers zocht het uit. 

foto: David van Haren

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

Luister ook

Oud-raadslid Ammar Selman (PvdA) adviseert nieuwkomers actief deel te nemen aan samenleving

Engie denkt aan waterstofcentrale in Nijmegen

Oud-wethouder Jan Wijnia kritisch over functioneren ODRN

23-03-2023