94 — Oud-wethouder Turgay Tankir: sociaal-democraat met liberale opvattingen

wwv9le0w

NIJMEGEN – Oud-wethouder Turgay Tankir is nog steeds een sociaal-democraat, ondanks dat hij geen lid meer is van de PvdA. Maar wel eentje met liberale opvattingen. Dat zegt Tankir in gesprek met Raymond Janssen in aflevering 94 van Ien, de podcast.

Janssen blikt met Tankir terug op zijn periode als wethouder in Nijmegen. Met name de machtspolitiek van de Nijmeegse afdeling van de PvdA kostte Tankir uiteindelijk de kop. “Ze wilden iemand anders het college inschuiven”, aldus de in Turkije geboren oud-wethouder. Uiteindelijk vulde niet de PvdA maar de toenmalige Verenigde Seniorenpartij (VSP) de vrijgekomen wethouderszetel in het college op.

Aardbevingen in Turkije

Het spreekt voor zich dat Tankir met veel verdriet moest toezien hoe zijn vaderland in rouw werd gedompeld door de aardbevingen die een deel van het land troffen. “Mijn familie maakt het goed, maar er is zoveel ontzettend veel verdriet”, zegt hij. Tankir prijst dan ook het gebaar van de gemeente om een fors bedrag aan de actie Giro555 over te maken. Toch weerhield dat hem niet om zelf in actie te komen. Binnenkort presenteert Tankir een nieuwe stichting die structurele hulp aan de getroffen gebieden gaat bieden.

Linkse wolk

Oud PvdA’er Tankir ziet weinig heil in een lokale samenwerking tussen de twee linkse partijen. “Er is wantrouwen tussen die twee partijen, vermoedelijk nog uit de periode dat ik nog wethouder was. De houding van de PvdA toen kwam het onderling vertrouwen niet ten goede”, zegt Tankir daarover.

Slopen

In de rubriek Terugbladeren gaat het deze week over het slopen van woning. Aanleiding is het voornemen van een van de corporaties om woningen niet te renoveren, maar te slopen en opnieuw op te bouwen.

foto David van Haren

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

02-03-2023