20 — Politiek neemt kiezer niet serieus

wwv9le0w

Er moet veel beter naar de kiezers worden geluisterd. Daarom is een referendum een prima instrument om in te zetten, naast de vierjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen. Dat zegt Paul Eigenhuijsen, voorman van VoorNijmegen.nu. Eigenhuijsen was te gast in aflevering 20 van Ien, de podcast. “Ik ben wat eigenzinnig, daarom maak ik niet altijd vrienden in de politiek.”

Luis in de pels
Eigenhuijsen kwam in 2018 voor de tweede keer in de Nijmeegse gemeenteraad en haal de ternauwernood één zetel. Voor de verkiezingen in 2022 heeft hij grotere plannen: “Ik ga uit van vier zetels”, aldus Eigenhuijsen, die een bewonderaar is van de voormalig CDA-politicus Pieter Omtzigt. “Juist die luis in de pels, die wil ik ook zijn in de Nijmeegse raad”, aldus Eigenhuijsen. Hij voelt zich diep van binnen nog een liberaal, maar vindt politieke kleur in de lokale politiek niet zo belangrijk. Hij wil de problemen oplossen die hij en zijn fractie in de stad constateren. "Denk bijvoorbeeld aan het recentelijke besluit 'Kopen in Nijmegen is wonen in Nijmegen'. Dat is weliswaar een begin, maar dat heb ik toch voor elkaar gekregen."

Ruwheid van het debat
Onderwerpen als de invoering van het Warmtenet in Dukenburg en Lindenholt maar ook bijvoorbeeld de Schoolwijzer zijn politieke onderwerpen die hem aan het hart gaan. Op dat soort onderwerpen botst hij wel eens met andere raadsleden. "Door corona was het ook lastig om na zo'n heftige discussie in de raad dan na afloop bij de borrel nog even bij te praten", zegt Eigenhuijsen. De ruwheid van het debat verklaart hij voornamelijk door het online vergaderen. "Ik denk niet dat de cultuur in de raad sowieso harder is geworden."

Zwembaden in Nijmegen
In de rubriek Terugbladeren praat Rob Jaspers over zwembaden in Nijmegen. Die zijn er best veel, maar toch wordt er al lang gepraat over een nieuw bad, speciaal voor zwemvereniging Aqua Novia. En daar vraagt de Nijmeegse vereniging al heel lang naar, weet Jaspers. 

fotografie: David van Haren

02-09-2021