73 — "Raad Nijmegen onvoldoende geïnformeerd over mogelijkheden Engie"

wwv9le0w

De gemeenteraad van Nijmegen is niet goed geïnformeerd over de mogelijkheden die energiebedrijf Engie heeft voor het bouwen van een gasgestookte energiecentrale op hun terrein in Nijmegen-west. Dat vinden althans raadsleden Marjolijn Mijling (CDA) en Maartje Maas (PvdA). Verantwoordelijk wethouder Noël Vergunst meent echter dat hij raad én inwonenden goed heeft geïnformeerd over de plannen.

Daarover praten Rob Jaspers en Raymond Janssen in aflevering 73 van Ien, de podcast. De kwestie was aanleiding voor Mijling en Maas om vragen te stellen aan de wethouder. Zij vinden dat Vergunst heeft verzaakt de raad actief te informeren. Hij ziet dat anders. "Vergunst wil doen geloven dat iedereen heeft zitten slapen en alleen hij wakker was", meent Janssen.

Dik bestemmingsplan

Niet alleen Nijmeegse raadsleden waren verrast, ook raadsleden uit Beuningen moesten zelf door een dik bestemmingsplan om kennis te nemen van deze extra optie voor het energiebedrijf. Jaspers vindt dat Vergunst moet toegeven dat hij hier verkeerd gehandeld heeft. "Hij heeft veel bereikt in de stad, maar in dit geval denk ik: Geef gewoon je fout toe".

Armoede

Ook het armoedebeleid van de gemeente Nijmegen kwam ter sprake. Daarover is de afgelopen weken al met regelmaat over gesproken door raadsleden, wethouder Brom en betrokken ambtenaren. Woensdagavond kregen raadsleden een presentatie over de stand van zaken van het Nijmeegse armoedebeleid.

Koude oorlog

In de rubriek Terugbladeren gaat het over de Koude Oorlog en de zogenoemde IJssellinie, waarvan de restanten nog steeds in het landschap van Nijmegen en omgeving terug te zien zijn.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf.

Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van Ien, de podcast via iendepodcast.nl/mailing.

foto: David van Haren

13-10-2022