21 — Vervuilde lucht in Nijmegen

wwv9le0w

Wethouder Jan Wijnia heeft in zijn eerste week als vervanger van Harriët Tiemens terughoudend gereageerd op de ontstane situatie rondom de asfaltfabriek van Dura Vermeer aan de Energieweg in Nijmegen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond wees hij vooral naar anderen en kwam de verontruste raadsleden en buurtbewoners maar amper tegemoet. Daarover gaat het uiteraard uitgebreid tijdens aflevering 21 van Ien, de podcast.

Moreel kompas Dura Vermeer

Volgens Rob Jaspers is met name het morele kompas van Dura Vermeer ernstig van slag. Dura Vermeer, dat zich weliswaar graag een zeer duurzaam imago aanmeet, werkte ook in Nijmegen ten tijde van de aan de aanleg van de Nevengeul, waar het bedrijf onderbetaalde Portugese arbeiders inzette voor noodzakelijke verlenging van de Waalbrug. Datzelfde bedrijf lijkt nu voor tien miljoen euro bereid te zijn te verhuizen naar elders. Ondertussen blijven omwonenden van de asfaltfabriek met lege handen achter: de productie kan juridisch gezien nog niet worden stilgelegd.

Meer vrouwen dan mannen

In Nijmegen wonen al sinds jaar en dag meer vrouwen dan mannen. Dat is ook merkbaar in de lokale politiek. Vier jaar geleden waren er voor het eerst in de geschiedenis van Nijmegen meer vrouwelijke dan mannelijke lijsttrekkers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en ook volgend jaar zijn verschillende vrouwelijke lijsttrekkers verkiesbaar. Hoe dat doorwerkt in de politiek, is ook te horen in deze aflevering van Ien, de podcast.

In de rubriek Terugbladeren komt het eeuwige tekort aan studentenkamers aanbod. Hoewel SSHN wel studentencomplexen bijbouwt, is het nog steeds niet voldoende voor de toestroom van nieuwe studenten in Nijmegen.

foto: David van Haren

09-09-2021