13 — Warrig beleid rondom woonwagenbewoners

wwv9le0w

In aflevering 13 van Ien, de podcast praten Rob Jaspers en Raymond Janssen over het langdurige debat over woningbouw in Nijmegen. Rond de jaarwisseling wordt een stadpeiling gehouden over bouwen op Veur-Lent. Via deze peiling mag de inwoner van Nijmegen zich uitspreken over de mate van woningbouw op het befaamde stadseiland. Tot verbazing van velen is daar recentelijk ook de optie 'meer bouwen' aan toegevoegd. Dat is opmerkelijk, omdat geen enkele politieke partij tot nu toe die mening was toebedeeld. 

'Puur banditisme'

Feller was het debat over de een deel van de woningen in Lentelijn, dat was aangekocht door een belegger. Dat is opmerkelijk in een tijd, waarin de vraag naar betaalbare woningen hoger is dan ooit. Rob Jaspers oordeelde fel: hij noemde het puur banditisme. "Hopelijk gaat de wethouder toegeven dat hij hier fout zat", aldus Jaspers in de podcast. De raad besloot ook tot het bouwen van 515 tijdelijke woningen, hoewel niet alle partijen daar een voorstander van waren. Zowel de Stadspartij Nijmegen als de VVD steunden het initiatief niet, wat weer leidde tot woede bij enkele GroenLinks-raadsleden: "Partijen die altijd de mond vol hebben van 'bouwen, bouwen, bouwen' stemmen tegen. Hoe serieus neem je de woningnood dan?", aldus Cherelle de Leeuw.

Extreme weersomstandigheden

Ook de 'lessons' learned' uit het strooibeleid van wethouder Velthuis kwamen ter sprake. Extreme weersomstandigheden dwingen soms tot het loslaten van bezuinigingsmaatregelen, aldus Jaspers. "Praat met je inwoners."

In de rubriek Terugbladeren komt het beleid rondom woonwagenbewoners ter sprake. De gemeente zoekt naar nieuwe plekken om bewoners die nu nog op de Teersdijk wonen te huisvesten. Zoals altijd stuit dat op verzet, maar de geschiedenis leert dat de gemeente ook wel eens anders met deze groep inwoners is omgegaan.

15-07-2021