Columns en opinie

wwv9le0w

Achterhaald

De Nederlandse Tuinbouwraad heeft bekend gemaakt dat er in 2032 geen nieuwe editie van de Floriade wordt gehouden. De huidige vorm is achterhaald. De Floriade houdt hiermee op te bestaan. Dit besluit is in het stadhuis van Nijmegen ingeslagen als een bom. Vandaag kreeg ik het volgende gemeentelijke persbericht namens het college van B & W: 

Wij zijn verbijsterd over het besluit van de Nederlandse Tuinbouwraad om te stoppen met de Floriade. Na het echec van de Floriade in Almere hebben wij Nijmegen aangemeld voor de organisatie van de Floriade in 2032. Het thema van Almere was ‘Duurzaamheid, gezondheid en de groene stad’. Zo’n typering is natuurlijk een lachertje voor een stad waar architecten vooral bezig zijn om zo artistiek mogelijk stenen te stapelen. Als er één stad in Nederland is die deze kwalificatie verdient dan is het Nijmegen wel. Green Capital of Europe in 2018. In veel landen praat men nog steeds vol bewondering over dit grote succes. Do we say more? 

Lees verder onder de foto

floriade

foto: Flickr

Politieke analisten voorspellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 een absolute meerderheid voor de Stadspartij en BoerBurgerBeweging in college en raad. Dat komt goed uit. Stadslandbouw was het thema in ons bidbook voor de Floriade 2032. Perfect passend bij de combinatie Stadspartij – BoerBurgerBeweging. We hebben Wouter van Eck bereid gevonden creatief directeur van de organisatie te worden. Hij heeft met zijn voedselbos in Groesbeek bewezen hoe simpele ideeën enorme innovaties op het gebied van voedselproductie opleveren. Wouter ontwierp voor de Floriade een parelketting van groene stadslandbouwprojecten slingerend door de stad. Bezoekers zouden al fietsend kunnen ervaren hoe natuur terug in de stad was gekomen. Locaties genoeg. 

Wouter zag Stadseiland Veur-Lent als één groot voedselbos. Uniek in de wereld. In samenwerking met Novio Tech Campus is de Cannabis Noviomagus ontwikkeld. Een duurzame wietplant die zonder problemen in de buitenlicht gedijt. Bouwplannen voor lang braak liggende plekken als Metterswane, de ROC-locatie Vossenlaan en Zwanenveld ruilen we graag in voor legale wietteelt in de open lucht. Als een kleine kas bij Huissen al een regionale boost oplevert van honderd nieuwe banen, dan dragen deze locaties zeker bij aan het terugdringen van de regionale werkeloosheid. Wethouder Vergunst stribbelde wat tegen, hij zag toch liever hijskranen, maar we wisten hem te overtuigen dat het afblazen van deze bouwplannen ook stikstofruimte creëert. Een win-winsituatie. Brouwerij Oersoep ontwierp een plan om in het Goffertpark de grootste hopdoolhof ter wereld te maken van duurzame hopplanten. Mojo zou dan van 2030 tot en met 2033 geen grootschalige concerten kunnen organiseren in het park. Ook een win-winsituatie; geen verkeersinfarcten meer in en om Nijmegen. Iets wat wethouder Daemen zeer verheugde. Financieel waren er geen obstakels. Wethouder van Elferen had overeenstemming bereikt met Marcel Boekhoorn. Afgelopen week maakte hij zijn vertrek bekend uit zijn investeringsfonds Ramphastos. Hij wil zich nu richten op een duurzame en groene stad. Financiële garantstelling voor de Floriade zag hij als een nieuwe inspirerende en zinvolle invulling van zijn leven. 

We zijn zeer teleurgesteld in de Tuinbouwraad. Ons prachtige initiatief heeft niet de aandacht gekregen die het verdiende en is helaas door de werkelijkheid achterhaald.

Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

Luister ook

Ien Dales gaf Nijmegen het zelfvertrouwen terug

14-04-2023 | Vincent Cantrijn