Columns en opinie

wwv9le0w

Beker

VANMORGEN KREEG IK een persbericht van de directie van NEC in mijn mailbox. Er werd niet gerept over een embargo tot een bepaald tijdstip. Ik voel me dus vrij om het persbericht integraal met u te delen. Daar komt tie. 

Afgelopen week verklaarde burgemeester Bruls in de Gelderlander dat na een eventuele bekerwinst van NEC geen huldiging in het centrum mag plaatsvinden vanuit oogpunt van openbare orde en veiligheid. Wij staan als directie van NEC volledig achter deze beslissing. Het bordes van het stadhuis is al te klein voor het college van B & W in hippieachtige carnavalskleren. Laat staan dat de voltallige selectie van NEC op dit kleine bordes moet gaan springen. Dat is voor onze dure selectie inderdaad niet veilig genoeg. Het Goffertpark vinden wij geen goed alternatief. Dat komt door de aangekondigde massale protestactie van Extinction Rebellion tegen de bouw van een nieuwe energiecentrale in Nijmegen. Bruls wil alleen voor het Kronenburgerpark toestemming geven voor die protestactie. Dat pikken de protesteerders niet. “We gaan echt niet braaf in het park staan omdat Bruls dat wil”, aldus een woordvoerder in de krant. Wij schatten in dat de harde kern van NEC dit wel een toffe uitspraak vindt en ook niet braaf in het park gaat staan omdat Bruls dat zo graag wil. De Grote Markt lijkt geschikt, maar wij zien er van af. Dat zou betekenen dat Marieke voor de tweede keer in korte tijd met sokkel en al moet verdwijnen. Stel dat ze dan weer uit de takels valt, dan hebben wij het gedaan. Mooi niet dus.  

Dé huldiging der voetbalhuldigingen staat bij iedereen in het collectieve geheugen: de rondvaart door de Amsterdamse grachten van het Nederlands elftal na het EK van 1988. Dat biedt perspectieven. De vijver van het Kronenburgerpark is natuurlijk te lullig voor een rondvaart. We pakken het grootser aan. De Pannenkoekenboot heeft ruimte genoeg voor de hele selectie, staf, directie en alle sponsors van NEC. Voor het eerst in de historie van Nijmegen is er een huldigingsrondvaart vanaf de Waalkade door de Spiegelwaal met duizenden supporters op de oevers. We vragen Rob Jaspers om tijdens de huldigingsrondvaart tóch zijn verhaal vertellen over de historie van Nijmegen en alles wat er te zien is op en langs de Waal. Dit als speciale geste voor de Japanse spelers in onze selectie. Lasse Schöne heeft er in de kleedkamer al vaak enthousiaste verhalen over verteld, maar vanwege trainingsverplichtingen hebben ze nooit tijd gehad om dit mee te maken. Voor Paul Eigenhuijsen, raadslid van GewoonNijmegen.nu, reserveren we graag een ereplaats naast de kapitein in de stuurhut. Wat een ellende heeft die man de laatste tijd gehad. Had hij maar met ons contact opgenomen voor die documenten. Ons archief is wat minder chaotisch dan dat van de gemeente.  

Na de rondvaart zal de officiële huldiging plaatsvinden op een groot podium op Veur-Lent. Langzaam maar zeker wordt Veur-Lent een belangrijke locatie voor festivals. De huldiging van NEC is een groots volksfeest. Dat zijn fantastische ervaringen voor de gemeente voor een weldoordacht evenementenbeleid. Wij beschouwen het als onze maatschappelijke taak om met deze grootschalige huldiging op en rond Veur-Lent voor de gemeente als pilot te fungeren. Maar goed. Eerst de beker.


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.


“Twee keer geel is rood, een motie van wantrouwen sluit ik niet uit”

Onderste steen over verkoop stadion NEC móet boven

Lusanne Bouwmans (D66) tijdelijk uit gemeenteraad Nijmegen

08-03-2024 | Vincent Cantrijn