Columns en opinie

wwv9le0w

Crimineel

TON HENDRIKS WERD afgelopen week via illegaal geplakte posters uitgemaakt voor crimineel. Ik ben het helemaal met Bruls eens dat deze actie zeer verwerpelijk is. Je kunt van alles van Ton Hendriks vinden, maar hij is zeker geen crimineel. Ton is een handige jongen die in Nijmegen met vastgoed meer voor mekaar heeft gekregen dan wie dan ook. Op een legale manier. En de gemeente heeft daar enorm van geprofiteerd.  

Luisteren naar Vincent kan ook. Klik op play.

Begin negentiger jaren werkte ik als projectleider stadsvernieuwing in Metterswane. Dat gebouw was nog net geen verboden gebied voor Ton. Maar als hij een afspraak had in Metterswane dan werd er over de gang geroepen: “Deuren dicht, Ton Hendriks is in het gebouw.” De mening over hem kantelde binnen de gemeente. Ton kreeg voor mekaar wat gemeente of welke ontwikkelaar dan ook niet zagen zitten en loste voor de gemeente menig probleem op. Voorbeelden genoeg in de stad. Zie de daklozenopvang in de Van Schevichavenstraat; zie het Nebo-klooster. En wie ziet als enige een nieuwe functie in de oude meuk van het Kolpinghuis? Juist. Ton Hendriks, die er een medisch centrum voor de binnenstad gaat ontwikkelen. Noem dat maar crimineel. Ton Hendriks Nijmegen

Azijnpissers in De Gelderlander noemen hem een crimineel, omdat alle door hem gerealiseerde appartementen geen balkons hebben. Ga eens kijken op de Hessenberg. De ontwikkeling van deze gemeentelijke locatie is dankzij Flash Gordon een traumatische ervaring geweest in de Nijmeegse politieke geschiedenis. Om de boel vlot te trekken werd door Paul Depla zelfs een filosoof voor het ontwerpteam ingeschakeld om het plan een hogere kwaliteit te geven. Een filosoof. Nog nooit vertoond bij ruimtelijke plannen. Resultaat? Het grote appartementencomplex heeft geen balkons. De drie woontorens bij het Winkelcentrum Dukenburg, de Heeren van Nijmegen (heel chique met 2 ee’s), hebben ook geen balkons. De architecten van beide plannen werden door deskundigen de hemel in geprezen en Ton Hendriks is een crimineel. De commissie Beeldkwaliteit heeft het laatste woord bij bouwplannen. Ik ben nooit fan geweest van de commissie Beeldkwaliteit, maar de leden zijn geen criminelen omdat ze appartementen zonder balkons architectonisch helemaal top vinden. Het oude Weeshuis op de Hessenberg moest en zou bewaard blijven. Geen enkele ontwikkelaar zag er toekomst in. Ton Hendriks kocht het pand van de gemeente en maakte er een juweeltje van. 

Als ik het woord crimineel hoor moet ik om onverklaarbare redenen terugdenken aan Dorus; het zwerverstypetje van Tom Manders. Dorus keek guitig door zijn brilletje en zei dan: crimineel. Volgens de Dikke van Dale betekent dit in een bepaalde context deksels, geweldig, jeminee. Ik zal een voorbeeld geven passend bij het onderwerp van deze column. Na afloop van een Nieuwscafé bleef ik met een paar vaste bezoekers van het Nieuwscafé eten in het restaurantgedeelte van Villa Lux. Ton Hendriks zou de rekening betalen. Wethouder Jan van der Meer at gezellig mee. Jan sloeg het toetje over, omdat hij anders boven het bedrag zou uitkomen dat de gemeente had vastgesteld als maximaal te aanvaarden relatiegeschenk. Nu hoefde Jan het etentje van Ton Hendriks niet bij de burgemeester te melden. Grote hilariteit aan tafel. Dorus zou op dat moment zeggen: crimineel.

foto: YouTube N1


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.


Lees ook 

Oud-burgemeester Guusje ter Horst over haar Nijmeegse jaren

Eten uit de buurt brengt mensen bij elkaar

29-03-2024 | Vincent Cantrijn