Columns en opinie

wwv9le0w

Definitieve telling: GroenLinks winnaar en hogere opkomst

NIJMEGEN – Twee dagen na de Provinciale Statenverkiezingen heeft Nijmegen de definitieve uitslag bekend gemaakt. GroenLinks blijft de grootste in Nijmegen, gevolgd door de PvdA. De Partij voor de Dieren en Volt zijn opgeklommen naar een gedeelde derde plek, ten koste van D66. Beide partijen behaalden 9,3 procent van de stemmen.

Door storingen in de landelijke stembureau app, is er vertraging opgetreden bij het bekend maken van de defnitieve uitslag. Door die storing is er woensdagavond handmatig een voorlopige uitslag doorgegeven. "We hadden de verwachting dat we donderdag snel op een voorlopige uitslag zouden komen van 100 procent, maar dit duurde langer dan verwacht. We hebben daarom deze stap overgeslagen en hebben ons gefocust op het vandaag bekend maken van de definitieve uitslag", aldus de gemeente in een verklaring.

Het Huis der Provincie in Arnhem, Gelderland

Het Huis der Provincie in Arnhem – foto: Wikipedia

Opkomst iets hoger

In de voorlopige uitslag was D66 nog de derde partij in Nijmegen. Nu de uitslag definitief is, blijkt de Partij voor de Dieren toch meer stemmen in de wacht gesleept te hebben. De opkomst was ietsje hoger van in 2019. Toen ging 57,9 procent van de Nijmegen naar de stembus. Dit jaar wisten 59,9 procent van de Nijmegenaren de gang naar de stembus te vinden.

BBB zet in op breed gedragen coalitie

De BoerBurgerBeweging is zoals verwacht de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezing. De nieuwkomer van voorvrouw Caroline van der Plas komt met 14 zetels in de Gelderse Staten. Tijdens een eerste bijeenkomst gaf lijsttrekker Rik Loeters (BBB) aan dat hij inzet op een breed gedragen coalitie die 'recht moet doen aan de uitslag'.

COLUMN | Boeren

GroenLinks grootste onder Nijmeegse scholieren

Waterschapspartijen negeren risico's van cyberaanvallen op drinkwatervoorziening

17-03-2023 | Raymond Janssen