Columns en opinie

wwv9le0w

Gieter

DE MOLENPOORT PASSAGE. Geopend in 1972 als toonbeeld van een moderne ontwikkeling in Nederlandse binnensteden. Overdekt winkelen in de binnenstad, dat was me wat. Maar wat was is niet meer. Ondanks een grote renovatie begin deze eeuw daalde de populariteit van de Passage. Bij kopers en de vastgoedeigenaren. In 2015 worstelde toenmalig wethouder Ben van Hees enorm met de toekomst van de Passage. Leegstaande winkelpanden voorspelden niet veel goeds. Ik adviseerde Ben in een column om eens wild te denken. Ik suggereerde een grondige verbouwing tot Markthal om nieuwe reuring hartje binnenstad te krijgen. Mijn column werd gepromoveerd tot een paginagroot artikel in de Gelderlander. Monsieur Saucisson, een Rotterdamse worstverkoper, had het artikel gelezen, vond het een geweldig idee en vroeg aan mij waar hij zich kon melden om een Nijmeegs filiaal te beginnen. Ik heb hem geantwoord dat Nijmegen niet zo voortvarend is met het verwezenlijken van wilde ideeën. Dat bleek. De toenmalige eigenaar van de Molenpoortpassage zag het in ieder geval niet zitten. Wat hij op enig moment wel zag zitten was verkoop van de hele handel aan projectontwikkelaar MWPO. En laat die nu gespecialiseerd zijn in wilde ideeën.

Luisteren naar Vincent kan ook. Klik hieronder!

Afgelopen week werden de eerste schetsen gepresenteerd. Over wilde ideeën gesproken. Een overdekt winkelcentrum is niet meer van deze tijd. Daarom gaat het dak eraf; er komen straatjes en pleintjes met winkels en horeca. En bovenop deze functies komen 450 woningen. Een soort centrumgebied Hof van Holland tussen Molenstraat, Ziekerstraat en Vlaamse Gas. Ik vind het een fantastisch plan. De ontwikkelaar verwacht eind 2024 met de realisatie te beginnen. Let op de woordkeuze. Hij hoopt dan niet te beginnen; nee, hij verwacht dan te beginnen. Aan voortvarendheid geen gebrek. Toch voorspel ik dat de worstverkoper uit Rotterdam zich in 2024 niet opnieuw hoeft te melden om een filiaal te beginnen. Want verwachtingen over start bouw van wilde en minder wilde ideeën komen nooit uit. Waarom zou het hier wel gaan lukken en lukt het de ontwikkelaar van de locatie Metterswane al een groot aantal jaren niet? De kosten van bouwmaterialen verschillen toch niet? Dat MWPO ook de ontwikkelaar is van het prestigieuze verbouwplan van het voormalige V & D pand waarbij de bovenste verdieping wordt gesloopt om ruimte te maken voor 180 stadswoningen, werkruimtes en een stadsparkje op het dak maakt de zaak er niet eenvoudiger op. Want ook daar wordt gehoopt op start bouw in 2024. Ik ben immer positief van aard. Maar iets zegt me dat dit niet gaat lukken. molenpoort nijmegen

Laurent Ney en Chris Poulissen, de architecten van de Oversteek, hebben een keer gezegd, dat Nijmegen meer fier mag zijn op wat er in de stad gebeurt op architectonisch gebied. Ze komen uit België; vandaar het woord fier. Dat is bij MWOP niet tegen dovemansoren gezegd. De herontwikkeling van de Passage Molenpoort geeft een enorme boost aan het Vlaams Kwartier. Daarom gaat het nieuwbouwplan Fier heten. Zo mag ik het horen. Als 2024 niet wordt gehaald dan is het maar zo. Maar wel doorzetten! Op enig moment moeten vakbroeders uit binnen-en buitenland vol bewondering het vernieuwde Vlaams Kwartier bekijken. Leidend tot het gevoel in Nijmegen: zo fier als een gieter.

foto: David van Haren


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

Nijmeegs drietal op landelijke kieslijst Partij voor de Dieren

Marijke Synhaeve op plek 8 kieslijst D66

Drie Nijmegenaren op kieslijst Verenigd Links

15-09-2023 | Vincent Cantrijn