Columns en opinie

wwv9le0w

Nostalgie

WAT EEN FANTASTISCHE zwart-wit foto uit het archief van Jan van Teeffelen afgelopen week in de Gelderlander. Pure nostalgie. De foto laat zien hoe de Grote Markt op 18 mei 1950 bomvol staat met voetbalsupporters van Quick 1888. Ze luisteren naar een radioverslag van hun club tegen Vitesse in Arnhem. Een geste van de Gelderlander om de toenmalige Gelderse derby via geluidspeakers op de Grote Markt uit te zenden. Wethouder Cilia Daemen moet tranen in de ogen van ontroering hebben gekregen bij het zien van deze foto. De supporters staan keurig met hun fiets in de hand te luisteren naar het radioverslag. Met de fiets in de hand! Het Nirwana voor Cilia voor het fietsenstallingsprobleem in de binnenstad. 

Liever luisteren naar het bronzen stemgeluid van Vincent? Klik hieronder!

Komende zondag zijn bij de Gelderse derby tussen Vitesse en NEC supporters van NEC niet welkom. De veiligheid kan niet worden gegarandeerd. En dat voor een voetbalwedstrijd op zondagmiddag tussen twee clubs die allebei beweren van grote maatschappelijke betekenis te zijn voor hun stad. Deze kwalificatie komt met de dag meelijwekkender over. Supporters van NEC niet welkom in Arnhem? Door de supportersvereniging van NEC ingeschakelde juristen veegden de vloer aan met dit besluit van de burgemeester van Arnhem. Er is volgens deze juristen bij het nemen van dit besluit niet voldaan aan de wettelijke vereisten. De supportersvereniging van NEC gaat er daarom vanuit dat er dus geen besluit ligt en dat ze dus gewoon naar Arnhem mogen komen. Simpel zat. Bij het bestuur van de harde kern van NEC staat de dienstverlening richting supporters hoog in het vaandel. Via sociale media werd informatie verstrekt hoe supporters met trein of auto naar het Centraal Station in Arnhem moeten reizen om daar te verzamelen. Het zelfredzaamheidsniveau van de harde kern is blijkbaar zo laag dat ze zonder die informatie het Centraal Station van Arnhem niet kunnen vinden. Over op de fiets naar Arnhem gaan overigens geen woord.  Lasse Schone NEC Vitesse Rob Koppers

In de nacht na het zien van de foto van Jan van Teeffelen droomde Cilia Daemen dat er op de Grote Markt grote televisieschermen stonden waarop de wedstrijd Vitesse – NEC te volgen was. Wederom een geste van de Gelderlander. Wethouder John Brom had hiervoor subsidie gegeven. Na het succes van het Glazen Huis had John immers een oproep gedaan om te komen tot initiatieven voor sociale evenementen in de binnenstad waar mensen elkaar zouden kunnen ontmoeten. Een live-uitzending van de Gelderse derby paste perfect in dit plaatje. En weer stond de Grote Markt bomvol met supporters. En weer hadden ze allemaal de fiets in de hand. Logisch. De verbouwing van de bovenste verdieping van de Kelfkensbosgarage tot fietsenstalling is immers nog niet gereed en fietsen zo maar ergens stallen mag niet. Gelukzalig sliep Cilia verder. 

In de plannen van het College wordt de binnenstad van Nijmegen getransformeerd tot de huiskamer van Nijmegen. Op termijn mag er op de Grote Markt niet meer gefietst worden. Dat doe je thuis in de huiskamer ook niet. Het beeld in de droom van Cilia Daemen van NEC–supporters die op de Grote Markt met de fiets in de hand naar de wedstrijd tegen Vitesse kijken is dan pure nostalgie.

foto: Rob Koppers 


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.


Lees ook

Met de bus van Dukenburg naar centrum: duurt lang en via omweg

“Twee keer geel is rood, een motie van wantrouwen sluit ik niet uit”

05-04-2024 | Vincent Cantrijn