Columns en opinie

wwv9le0w

Rekenen

HANS VAN HOOFT had zich kandidaat gesteld als landelijk voorzitter van de SP. Hij gooide twee speerpunten in de verkiezingsstrijd: minder arrogant links en meer aandacht voor de gewone man. Ik ga ervan uit dat de gewone vrouw ook tot het speerpunt behoorde. Het congres besliste in zijn nadeel. Hans kreeg een derde van de uitgebrachte stemmen. Te weinig om de voorzittershamer te mogen overnemen. Wat dit betekent voor arrogant links en de gewone man/vrouw moet afgewacht worden. Hans gaat niet bij de pakken neerzitten en blijft gewoon fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad. “Ik rekende nergens op, dan is de teleurstelling minder groot.”

NEC tatoeage KNVB Beker Nergens op rekenen. Dat is een heel andere mindset dan de supporter van NEC die alvast een grote tattoo heeft laten zetten van een Romeinse keizer die de KNVB-beker vasthoudt. Deze supporter rekent er vast op dat NEC de beker gaat winnen ten koste van Feyenoord. Voorpret is ook pret, maar je kunt ook té voorbarig zijn. Vanuit deze gedachte is het voor Wilders te hopen dat hij al niet een tijdje met een grote tattoo van het Torentje op zijn rug rondloopt. 

Liever luisteren naar Vincent? Klik op play.

Over misrekening gesproken: maar dan wel eentje in harde euro’s. Afgelopen week arriveerde in de mailbox van de gemeenteraadsleden een brief van het College over de gestegen kosten van de verbouwing van het Valkhofmuseum. De oppositie had hierover schriftelijke vragen gesteld. Want er was in een eerder stadium toch afgesproken dat genoeg genoeg was? Ik raad iedereen aan die thuis de keuken of badkamer wil verbouwen de antwoordbrief van het College eens goed te lezen. Die levert nuttige informatie op hoe je een verbouwing vooral niet moet organiseren met je aannemer, keukenboer en badkamerleverancier. Het ontstane tekort van bijna 900.000 euro nog voor de verbouw van het museum is gestart ligt namelijk aan de wijze waarop de onderling gemaakte werkafspraken zijn gemaakt. Daardoor liepen ramingen, offertes en werkelijke kosten uit de pas. Kan gebeuren. Helaas is dat kan gebeuren nooit ten nadele van aannemers of onderaannemers. En helaas blijkt vaak dat het uit de pas lopen van ramingen, offertes en werkelijke kosten zich niet tot één keer beperkt. Zeker niet bij een grote klus. Dat vond de schriftelijke vragen stellende oppositie ook. En terecht. Dat hoort tot de controlerende taak van de gemeenteraad. Dus was de laatste vraag aan het College of zo’n akkefietje nog vaker zal voorkomen de komende tijd. Het antwoord van het College luidt: “Op basis van de informatie die we nu hebben verwachten we binnen het budget te blijven.” 

Precies drie jaar geleden had een meerderheid van de raad buikpijn van het hoge bedrag dat nodig was voor de verbouw van het museum. Ik lanceerde toen de Trechtertheorie om aan te geven dat de raad langzaam maar zeker in een financiële trechter terecht zou komen met alle ellende van dien. De buikpijn zal chronisch zijn. Want in de toekomst geen onverwachte  overschrijdingen van het budget meer? Met zo’n vaag antwoord van het College zou ik daar als raadslid niet op rekenen.


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.


“Twee keer geel is rood, een motie van wantrouwen sluit ik niet uit”

Onderste steen over verkoop stadion NEC móet boven

Lusanne Bouwmans (D66) tijdelijk uit gemeenteraad Nijmegen

15-03-2024 | Vincent Cantrijn