51 — Doorbreek kloof tussen oppositie en coalitie

wwv9le0w

Heel weinig mensen willen nog raadslid worden. Het is een parttime baan waar ontzettend veel tijd en werk in zitten. Dat zorgt er ook voor dat veel jonge mensen of mensen met een baan daar niet voor kiezen. Dat zegt Lianne van Kalken, staatsrechtgeleerde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam in aflevering 51 van Ien, de podcast.

De grootste partijen in Nijmegen buigen zich momenteel over het samenstellen van een college en een akkoord. In veel gevallen wordt gekozen voor een traditioneel coalitieakkoord waarbij er zich in de lokale bestuur een splitsing aftekent tussen de coalitie en de oppositie.

Raadsakkoord

Van Kalken doet onderzoek naar een andere variant, die in steeds meer gemeenten wordt gebruikt: het raadsakkoord. “Mijn onderzoek laat zien dat er nog een heleboel andere manieren zijn dan het sluiten van een collegeakkoord”, aldus Van Kalken die ziet dat er steeds meer gemeenteraden zijn die het eens op een andere manier willen doen.

Andere cultuur

Een van de doelen van een raadsakkoord is het doorbreken van de traditionele oppositie-/coalitieverhoudingen en raadsbreed te zoeken naar meerderheden. Maar dat vraagt wel wat flexibiliteit van alle betrokkenen. “Je wilt dat er een andere cultuur gaat ontstaan, maar als je vervolgens toch weer coalitie vs. oppositie gaat spelen, dan verandert er eigenlijk nog niks”, aldus Van Kalken.

In de rubriek Terugbladeren blikt Rob Jaspers terug naar nieuws over het boerenbedrijf in de stad.

Lees ook:

Een Nijmeegs coalitieakkoord? Of kan het ook anders? 

Routekaart voor raadsakkoorden

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/mailing om je in te schijven.

foto: David van Haren

24-03-2022