55 — Rol Stadspartij Nijmegen mogelijk groter

wwv9le0w

De rol van de Stadspartij wordt misschien iets groter, nu de PvdA niet meer aan tafel zit tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie in Nijmegen. “Van de andere kant: je weet maar nooit of er over twee jaar niet een gezamenlijk PvdA/GroenLinks-fractie is”, aldus Rob Jaspers in aflevering 55 van Ien, de podcast.

De onderhandelingen zijn nog steeds in beslotenheid. Daardoor krijgt niemand in de stad mee welke koers de nieuw te vormen coalitie wil gaan varen. “Ik herinner me nog formateur Lenie Scholten die avonden in de stad organiseerde om te horen welke onderwerpen er leefden”, weet Jaspers. Inmiddels is er ruim een maand verstreken en weet de stad nog steeds niet waar de politiek heen wil. Momenteen onderhandelen GroenLinks, de Stadspartij Nijmegen en D66. 

Drie 'groten'

Op advies van informateur Heleen de Boer was eerder dus de PvdA uitgenodigd om mee te praten met de drie ‘groten’, met name om ook de sociale thema’s waar GroenLinks aan hecht te steunen. “Dat linkse aandeel is nu verdwenen en er is niks links voor in plaats gekomen”, stelt Raymond Janssen. “Dat zou kansen moeten bieden voor de Stadspartij, die op bepaalde thema’s ook best links is. 

Beroepsburgers

Gedeputeerde Jan van de Meer (voorheen wethouder in Nijmegen) kwam recentelijk met het plan om Gelderse burgers meer inspraak te bieden in de zoektocht naar oplossingen voor het stikstofprobleem in de provincie. “Da’s een mooi initiatief”, zegt Jaspers, hoewel er wel moet worden gewaakt voor alweer een bijeenkomst met de ‘usual suspects’. “Voor je weet het weet zitten er alweer weer de beroepsburgers”, zegt Janssen, die verwijst naar een handjevol burgers die altijd alle inspraak- en informatie-avonden afloopt. “Dan levert het nog niks nieuws op.”

Terugbladeren

Onlangs maakte het college bekend dat het van plan is de Burchtstraat en de Augustijnenstraat te vergroenen. De plannen daarvoor kwamen deze week uit het college. Reden voor Rob Jaspers om terug te bladeren en op zoek te gaan naar eerdere initiatieven om de binnenstad groener te maken.

Lees ook: Mobiliteit grootste breekpunt tussen GroenLinks en Stadspartij Nijmegen

Lees ook: Gebrek aan openheid rondom formatie ’schandelijk’

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/nieuwsbrief om je in te schijven.

foto: David van Haren

21-04-2022