Columns en opinie

wwv9le0w

Terugbladeren: wat zijn de plannen voor de binnenstad van Nijmegen

Welk nieuws heeft de tand des tijds weten te doorstaan? Welke nieuwsberichten blijven terugkeren op de pagina's van de krant? Rob Jaspers zoekt het elke week voor je uit.

Rob, deze week wil jij het hebben over het actieplan binnenstad.

Ja, actieplan binnenstad, want Nijmegen wil altijd de binnenstad vernieuwen, aanpakken en daar wordt altijd ook geld uitgegeven. Je ziet ook voortdurend wat gebeuren. We hebben de schaaktafels gekregen, we hebben de kunst tegen de muren gekregen, poëziemuren gekregen. In de Scheidemakershof zie je tekeningen van het bombardement op Nijmegen. Precies. Er is het watervalletje in de Stikke Hezelstraat. 

Gaat het alleen om dat soort elementen?

Nee, het gaat ook over de bus die veel minder zichtbaar is in de binnenstad. Maar ook over de vergroening. Dat is overigens al in 2013 aangekondigd en daarvoor ook al door toenmalig wethouder Jan van der Meer. Die was ook verantwoordelijk voor het gevelgroen tegen de Mariënburg parkeergarage, maar dat was niet zo'n succes. En je hebt van die groene zuilen, zoals in de Ziekerstraat en in de Augustijnenstraat.

Oké, dus kunst in de openbare ruimte groenvoorziening?

En nog veel meer. Het gaat ook over zitbankjes, over hoe je de fiets moet stallen. Het gaat over alles. Vergroening staat natuurlijk wel centraal in de versteende binnenstad. Zeker nu met die klimaatverandering, en de opwarming. Wethouder Jean-Paul Broeren heeft nu zelfs weer het idee van een wandelend parkje!

Een wandelend parkje?

Nou, ik ben daar wat kritisch over, over dat wandelend parkje. Ik denk dan bijvoorbeeld terug aan een initiatief dat vorig jaar in Leeuwarden was. Van een wandelend park met 1200 bomen. Die 1200 bomen creëerden echt een bos en is op verschillende manieren verplaatst door Leeuwarden. Het bracht vooral discussie met mensen op gang. Over hoe je moet vergroenen. Hier staat nu een pop-up parkje op het universiteitterrein. Dat gaat straks naar de Mariënburg, dat zijn misschien vijfentwintig boomtjes.

Nijmegen,_Kronenburgerpark,_centrum

foto: Wikipedia

Da's dan nét niet?

Op het Kelfkensbos staat bij het museum een groen bak. Daar staat in grote letter op: "groene allure" en daaronder "Gemeente Nijmegen". Dat is een bak uit een projectplan uit 2007. Als je die groene allure daar bekijkt, dan zie je onkruidachtige plantjes. Wat je tegenwoordig geen onkruid mag noemen. Dat is het enige wat er staat. Maar toen was ook de droom.

Maar gelukkig wordt Kelfkensbos ook één grote groene oase, toch?

Nou, wat ik aan tekeningen gezien heb, valt het toch wel vies tegen wat daar aan groen komt. We hebben het al gezien voor het Pannenkoekenhuis. Dat is ook versteende oppervlakte geworden. Met een heel klein parkje.

Kansloze missie dan?

Nou, bij vergroening moet je mensen mee krijgen. Dat zijn best mooie voorbeelden. Afgelopen week liep ik weer door een aantal straten in de binnenstad. En ik zag inderdaad hoe de tegeltjes eruit gewipt werden. Hoe het vergroend was. Maar soms schrik je van het steen. Dus raadsleden: kijk eens goed om je heen en zoek naar kansen om aan te pakken.

Lees ook

COLUMN  | Simpel

Zo ziet de nieuwe westentree van station Nijmegen eruit

COLUMN | Shocking: Groenlinksers komen op voor idealen

30-05-2023 | Redactie Ien, de podcast