65 — Weinig ruimte voor ideeën Nijmeegse oppositie

wwv9le0w

De nieuwe coalitie van GroenLinks, Stadspartij Nijmegen en D66 lijken weinig oog te hebben voor suggesties van de oppositie. Dat bleek woensdagavond tijdens het debat over het coalitieakkoord van de drie partijen. In aflevering 65 van Ien, de podcast bespreken Rob Jaspers en Raymond Janssen wat hen opviel aan dat debat.

Tijdens het debat kwamen enkele partijen met amendementen, voorstellen om toe te voegen aan het coalitieakkoord. Zo wilde de SP meer sociale woningbouw dan de coalitie van plan is en stuurden CDA, VVD en VoorNijmegen.nu aan op betere plannen voor bereikbaar en veiligheid in de stad.

Irritatie

Geen van die plannen werd echter door de coalitie overgenomen, wat hier en daar tot irritatie leidde. De coalitie had immers veel ruimte gelaten voor de oppositie om zelf met ideeën te komen, maar daar bleek woensdagavond vooralsnog weinig van.

Volle raadszaal

Diezelfde avond werden ook zes nieuwe wethouders geïnstalleerd. Een volle raadszaal zag hoe wethouders Visser, Daemen, Vergunst, Broeren, Brom en Van Elferen door burgemeester Bruls werden geïnstalleerd. Daarmee is het startschot voor de volgende bestuursperiode gegeven.

Conflict

Eerder deze week werd bekend dat Michelle van Doorn het fractievoorzitterschap van de Partij voor de Dieren met onmiddellijke ingang heeft neergelegd. Een conflict met fractiegenoot Eline Lauret lijkt de aanleiding voor deze keuze te zijn. De taken van Van Doorn, die eerder aangaf in Bart Salemans haar opvolger te zien, worden voorlopig waargenomen door Lauret, vice-fractievoorzitter van de PvdD.

In de rubriek Terugbladeren gaat het deze week over het veelbesproken Metterswane-gebouw.

Luister ook naar:

Nieuwe arme heeft modaal inkomen

Doorbreek kloof tussen oppositie en coalitie

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door door donaties van luisteraars. Wil jij vriend van de show worden, surf dan naar iendepodcast.nl/petjeaf. Sponsoring of adverteren is ook mogelijk. Stuur een mailtje naar adverteren@iendepodcast.nl en we nemen contact met je op.

Wil je altijd op de hoogte zijn? Schrijf je dan in voor de Ien, de podcast nieuwsbrief. Onder elke vijftiende inschrijver verloten we – in samenwerking met de webshop ilovenijmegen een origineel Nijmegen t-shirt. Surf naar iendepodcast.nl/mailing om je in te schijven.

foto: David van Haren

23-06-2022