Columns en opinie

wwv9le0w

Terugbladeren: De Radboud Universiteit

Elke week bladert Rob Jaspers terug door oude kranten, op zoek naar nieuws dat de tand des tijds heeft weten te doorstaan. In deze aflevering: De Radboud Universiteit.

Deze week gaat het over een jubilaris in de stad, Rob. 

“Ja, de Radboud Universiteit bestaat 100 jaar. De politiek heeft de universiteit toen welkom geheten. Er waren namelijk ook andere steden, die best een universiteit wilden hebben. Tilburg en Breda waren ook geïnteresseerd. Er is in Nijmegen een heel lange discussie geweest. Er waren ook protestanten in de stad die huiverig waren voor de komst van een katholieke universiteit. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad met één stem meerderheid voor de komst van de universiteit.”

Lees verder onder de foto

Erasmusgebouw,_Radboud_Universiteit_Nijmegen

foto: Wikipedia

De universiteit zorgt voor bedrijvigheid in de stad, toch?

“Zeker. We zien altijd jongeren in de stad. We zien veel vrouwen in de stad. De universiteit is van een mannenbolwerk veranderd in een vrouwenbolwerk. Ik geloof dat zestig procent van de studenten vrouw is. Het aantal hoogleraren dat vrouw is, is nog steeds lager dan dat van mannen, maar het groeit wel. Hadden wij die universiteit dus niet gehad, dan waren wij een klein stadje geweest, vergelijkbaar met Zutphen. Ik zie altijd jonge mensen in de stad. De universiteit drukt de leeftijd naar beneden. En er ontstaat discussie. ‘Wie zijn echte Nijmegenaren?’ Mensen gaan in Nijmegen studeren, blijven hangen, maar soms verdwijnen ze weer. Maar het zorgt ook voor een continue vernieuwing, voor nieuwe gedachten.”

Heeft het ook economische voordelen?

“Kijk, de gemeente Nijmegen heeft een begroting van tegen de 900 miljoen euro. Ik heb van de week nog even naar de begroting van de universiteit gekeken. De begroting van de universiteit bedraagt 750 miljoen euro. Dat is geld dat hier in deze stad geïnvesteerd wordt, dat hier wordt uitgegeven en waar mensen van profiteren. Dat vervolgens ook weer hier in de stad wordt uitgeven. Er is weleens gezegd dat elke student in Nijmegen goed is voor een economische omzet van tussen de 30 en 32 duizend euro per jaar. Daar leven we van in deze stad.”

Maar er is meer.

“Dus niet alleen het klimaat, de kennis die we hebben, de sfeer in de stad. Maar we leven er ook van. Het gaat van de schoonmaker tot de horeca, van de groentewinkel tot de bakker. Noem maar op allemaal. Jongens, wij kunnen ons niet meer buiten die universiteit!”

Er is veel veranderd op het universiteitsterrein, hè?

“Ja, er is enorm geïnvesteerd, honderden miljoenen. Toen ik hier dus kwam studeren, begin jaren 70, toen zat de universiteit eigenlijk pas voor een deel op de campus. Ik studeerde geografie. Dat zat aan de Berg en Dalseweg. Mijn uitvalsbasis voor de pauze was Café Trianon. Dat was namelijk 500 meter verderop. De universiteit is begonnen aan het Keizer Karelplein, daar waar nu het gebouw van de ABN Amro Bank staat. Daar zat eerst ooit de hoofdzetel, een herenhuis van de universiteit. Er werd toen ook weleens gesproken van een plek op de Wedren, er is daar toen ook nog een aula gebouwd. En nadien is de concentratie gekomen op de campus. Het is een machtig mooi gebied, ook groen ingericht.”

Was er alleen maar lof?

“Nee, er is ook weleens kritiek geweest. Sjoerd Soeters, de architect die de Marikenstraat ontwierp, zei: je moet die universiteit niet apart zetten in de stad. Je moet juist zorgen dat die universiteit overal locaties heeft, zodat je die continue beweging met de samenleving behoudt. Ik kon me in dat geluid herkennen.”

Wat heeft de niet studerende Nijmegenaar aan de universiteit? 

“De universiteit laat zich daar horen, laat zich daar zien. Met science festivals, met filmfestivals. Dus men zoekt wel die relatie met die stad. En dat is ook maar goed. Ik denk dat dat essentieel is. De katholieke signatuur is er een beetje af. Althans, een tijdje geleden moest die er af."

Tot slot: hoe is de reputatie van de universiteit?

"De kwaliteit van de universiteit is goed hoor. En wat ook belangrijk is, is dat 97, bijna 98 procent van de studenten na het behalen van een master een vaste job krijgt. Dus het is ook een garantie voor werk. Dat is overigens weleens anders geweest. In de jaren 80 hadden we een enorme werkloosheid, ook onder studenten. Toen hadden we in Nijmegen 28 procent werkloosheid. En daar waren echt veel mensen bij die aan de universiteit hadden gestudeerd. Maar nu is het een mooi opleidingscentrum. We zijn ook wereldbekend. We hebben een verbinding gemaakt tussen de Novio Tech Campus en de universiteit. Dus de uitstraling van Nijmegen is groot.”

Meer lezen of luisteren?

BBB-voorman Rik Loeters voorziet geen breuk in fractie: "We zijn een heel goed team"

NIEUW: De Vrijheidsgesprekken Podcast

COLUMN: Boost

01-04-2023 | Raymond Janssen