Columns en opinie

wwv9le0w

Blijtanken

Mocht er door de lokale afdelingen van GroenLinks en PvdA ooit gestemd moeten worden over een fusie van beide partijen dan zal dit in Nijmegen zeker tot een ‘tegen’ leiden. Ik heb al vaker betoogd dat in Nijmegen sprake is van veel oud zeer tussen GroenLinks en de PvdA.  Als kind kreeg je een pleister op je knie als het zeer deed en het was meteen over. Wonderlijk. Het oud zeer tussen de Nijmeegse afdelingen van beide partijen is niet met eenvoudig pleisterwerk te repareren. Ook wonderen lopen wel eens tegen grenzen aan. Sinds afgelopen week is er sprake van nieuw zeer. Zeer vermakelijk zeer. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat Charlotte Brand c.s. nu ineens wel willen fuseren met een partij die een cursus gaat organiseren voor haar leden hoe om te gaan met boze rechtse ooms op verjaardagfeestjes. Want die cursus gaat georganiseerd worden. Eind mei. In eetcafé Blixem. Voor de zoveelste keer is in de politiek de waarheid ongelofelijker dan de grootste fantasie. 

mockups podcasts raymond-janssen.nl GroenLinksleden zijn uitgenodigd voor de cursus GroenLinks Verbaal. Doel van de cursus? Zich weerbaar te kunnen opstellen als mensen op een feestje iets te rechtse opmerkingen maken. Zo nodig worden tijdens de cursus acteurs ingezet om als boze rechtse oom op te treden die overtuigd moet worden van een GroenLinkse blik op zaken. Dit riekt naar seksediscriminatie. Schande! Alsof er geen rechtse tantes zijn. Ik kan daar nu wel lacherig over doen en met mij tal van reageerders op de site van de Gelderlander of sociale media, maar eigenlijk vind ik het best wel eng. Het neigt toch naar een cursus voor Jehova’s getuigen die leren hoe ze anderen van hun gelijk moeten zien te overtuigen. GroenLinks moet zich diep schamen om zo’n cursus te geven, indachtig de titel van het mede door hen geschreven én onderschreven Coalitieakkoord 2022 - 2026: Ons Nijmegen; stad van iedereen.   

Gelukkig verdwenen mijn enge gevoelens toen ik het artikel las over een kunstwerk in de vorm van een benzinepomp dat afgelopen maandag op het Kelfkensbos stond. Voorbijgangers konden daar blijtanken. Pompbediende Mees gaf ze een koptelefoon waarmee ze mentale brandstof kregen in de vorm van complimentjes, opbeurende woorden, een lief liedje, of wat dan ook. De Radbouduniversiteit bestaat 100 jaar en maakt daarom deze week 100 gebaren naar de stad. Honderd zeer uiteenlopende gebaren om de inwoners van Nijmegen op een bijzondere manier te trakteren bij dit jubileum. Het complimententankstation om te kunnen blijtanken was een initiatief van de personeelsvereniging. Van zo’n bericht werd ik meteen blij; zelfs zonder te tanken. 

Mijn fantasie begon ogenblikkelijk op volle toeren te draaien. Hoe mooi zou het zijn als deze kunstzinnige benzinepomp eind mei een plaatsje krijgt in eetcafé Blixem tijdens de cursusavond van GroenLinks. Kan de acteur die de rechtse oom op verjaardagsfeestjes moet spelen rustig thuis blijven. Want er is geen sprake van een dwingende cursus GroenLinks Verbaal. Pompbediende Mees verzorgt een luchtige bijeenkomst onder het motto: GroenLinks Mentaal Sociaal. Met heel de avond zo veel mogelijk Blijtanken.

Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

Luister ook

Waarom Nijmegen niet de hoofdstad van Gelderland werd

Hitlerjügend liep Vierdaagse in 1938

Lees ook

COLUMN: Wanneer zeg je stop

Terugbladeren: Woningcorporaties in Nijmegen

Koop Uitgesproken, Nijmeegse columns 2005-2015 via Ien, de podcast

12-05-2023 | Raymond Janssen